it´s too late to be late again

Články



Raspberry Pi - uživatelská příručka


Autoři: Eben Upton, Gareth Halfacree
Vydal: Computer Press, 2013

Raspberry Pi - uživatelská příručka "To je nástup!", řeknete si při úvodní kapitole. Její obsah je totiž tak výrazně motivační, že začnete mít jediný cíl: co nejdříve si Raspberry Pi pořídit. Je neuvěřitelné, jak může v dnešní aplikační a cloudové době zapůsobit kniha s hardwarovým zaměřením, navíc na programování počítače. A k tomu v oblasti, která má velký edukativní dopad. (Vlastně spíše může mít, ono to s tím zapojením do výuky asi nebude tak žhavé.)

První část popisuje jednotlivé komponenty počítače Raspberry Pi a zároveň nabízí návod a doporučení pro různé možnosti zapojení, popř. rizika. Druhou část tvoří stručné seznámení s operačním systémem Linux, přičemž odpovídá na řadu očekávaných otázek k jeho zprovoznění. Pro fungování tohoto počítače jde o zásadní záležitost, čemuž odpovídá i rozsah.

Raspberry Pi lze použít jako multimediální centrum pro hudbu nebo video, což vypadá dost neuvěřitelně. Stejně tak provoz OpenOffice aplikací, které pod Windows umí být docela líné zejména při spouštění. Trochu překvapivý je text o instalaci WordPressu, což chápu jako výstup z návodu pro serverový balík LAMP.

Široké využití Raspberry Pi ukazují programovací jazyky Scratch a Python. U prvního si instalací nejsem úplně jist, protože je nabízen hlavně v online verzi. Nicméně předpokládám, že v Debianu k dispozici je, protože v Xubuntu jsem ho našel. Python je navíc díky své nezávislosti na operačním systému ideální prostředí pro vytváření dalších programů, například pro detekování hardware, jak ukazuje poslední kapitola.

Kniha má podtitul Uživatelská příručka, jde ale mnohem dál. Pokud byste čekali pouze referenční popis, mohu vás uklidnit. Jde o skvělou publikaci, která je svým zaměřením jedinečná. Tím spíše, že jeden z autorů je spolutvůrcem počítače Raspberry Pi.
>>>>>

09-03-2014

Na Timovi
Ve světě