it´s too late to be late again

Články



Nonstop knihkupectví pana Penumbry


"Lidé a počítače musí pracovat společně."

Jak může vypadat propojení tajemné historie v podobě vázaných knih s googlovskou současností? Jde o dva polarizované světy, nebo je možné i zde nalézt nějaký průnik? Existují ještě v dnešní době lidé, kteří řeší záhady jen s tužkou v ruce?

Mnoho dalších otázek tvoří skvělý příběh o jednom malém nonstop knihkupectví, které ve dne prodává a v noci půjčuje. Ne leccos a ne ledakomu. Zvláštní návštěvníci se střídají při noční směně před očima Claye Jannona, nic nekupují, pouze střídají knihy ze zadních regálů. O jejich návštěvách se vedou přesné záznamy a mapují historii celé výpůjčky. Pan Penumbra je bezesporu velmi zajímavý šéf, zakazuje, ale překročení zákazů vítá.

Clay nakonec podlehne a do tajemství knih proniká. S využitím moderních přístupů Google vyřeší záhadu, která vyčkává několik století. S nadšenou googlistkou Kat řeší další kroky na druhém konci Ameriky a začíná chápat podivnost celé hry. A hlavně zachraňuje jednu z nejdůležitějších knih - codex vitae pana Penumbry.

Autora Robina Sloana jsem až do vánoc neznal a knihu si koupil spíše jako nouzovku, neboť jsem původně sháněl jinou. Ale byla to klika, příběh je skvělý, má tah na branku, výborný styl, zajímavě vykreslené postavy a odráží výborný nápad v propojení mystické minulosti s vizuální technikou na nejvyšší úrovni. Hodně osvěžující čtení je také velkou oslavou nevšední typografie.

01-03-2014

Na Timovi
Ve světě