it´s too late to be late again

Články



Android jednoduše


Autor: Martin Herodek
Vydal: Computer Press, 2013

Android jednoduše Asi první otázka, která uživatele Androidu napadne: je vůbec podobná kniha potřeba? Pro typické vyznavače přístupů vlastního objevování pokusem a omylem je bezesporu zbytečná. Naopak, uživateli, který chce mobilní zařízení s tímto operačním systémem používat bez nějakého zkoumání, může ušetřit spoustu času.

Android je velmi intuitivní, to je jeho velká přednost. Na systém, který má vývojářsky přístupný kód, jde o zásadní záležitost, protože představuje čisté grafické rozhraní bez dalších nadstaveb. Autor vše prezentuje na zařízení Nexus, asi ani není lepší volby. Většina výrobců totiž obohacuje výchozí platformu o vlastní prostředí, proto také zobrazovací grafika mobilů nebo tabletů od jednoho výrobce vypadá podobně a od jiných se liší. Ještě dál šel Amazon a grafickou tvář Androidu přepsal podle svých strategií. (Pozn: v době vzniku tohoto článku se v podobné souvislosti mluví i o Nokii a Androidu.)

Zpět ke knize. Přečtete ji během dvou večerů, neboť je poměrně útlá. Cílovou skupinou jsou uživatelé, kteří s tímto systémem ještě nepracovali nebo je nějaké drobnosti trápí. Seznamuje s celým systémem, všemi jeho funkcemi a mnoha aplikacemi. Vzhledem k tomu, že za Androidem je Google, jeho nabídka programů je výchozí. Já osobně preferuji vybavení výrobce před produkty třetích stran, jednak kvůli častým reklamám, a dále z důvodu vyladěnosti. Ale u Androidu to tak jednoduché není. Google jimi systém vybavuje i přes určitou nedotaženost, příkladem je QuickOffice (defaultní písmo v Nexusu 7 neumí "ř"). Nabídka aplikací jiných výrobců je kvalitativně velmi rozdílná a rozhodnout se správně na základě hodnocení v Google Play není úplně jednoduché. Autor na konci knihy prezentuje několik programů, které je vhodné mít, ale berte je spíše orientačně. Ke každému zpravidla existuje několik dalších alternativ.

Jediná záležitost, která mi na publikaci vadí, je malé písmo. Naštěstí jsou důležité pojmy zvýrazněny tučně a na stránkách jich je docela dost. Obrázky nejsou barevné, ale to nevadí, máte přece své zařízení.
>>>>>

10-02-2014

Na Timovi
Ve světě