it´s too late to be late again

Články



Programování pro děti


Autorský tým: The LEAD Project
Vydal: Computer Press, 2013

Programování pro děti Jsem velkým zastáncem programování na základní škole. Význam algoritmizace je nezpochybnitelný a uvedená disciplína je skvělým prostředkem pro její výuku. Určitě ne jediným, ale z hlediska motivace velmi silným. Vnímám i argumenty proti: nejsou učitelé a chybí výukový prostor. Přesto ale stále nevidím důvod, proč v této vizi rezignovat. Tím spíše, že existují zdroje, které jdou tomuto trendu výrazně naproti. Jedním z nich je nádherná a tvůrčí "hra" zvaná Scratch.

Je dobré vědět, že nejde pouze o nějaké programovací prostředí, ale o komunitní platformu, která umožňuje spolupracovat na zajímavých projektech. Hned první začtení se do stránek publikace nebo do webu ukazuje, v čem je sofistikovanost Scratche. Filozofie tvorby programů je v intuitivním a kreativním chování programátorů už od věku žáků základní školy. A je opravdu velmi dobře promyšlena.

Uvedená kniha je skvělá v obsahu i formě. Ačkoli nemá velký rozsah, nabízí systematický přístup k výuce. Navíc je zábavná, což je třeba brát jako velký bonus. Jednotlivé kapitoly vytvářejí příběh rozpracovaný do dílčích projektů. A hlavní hrdina zvědavý kocour Scratchy postupně prochází jednotlivé úrovně se svým kamarádem a studentem informatiky Mitchem, oba jako zachránci světa před přívrženci Temna.

Program Scratch je nenáročný na technické zázemí a lze jej nainstalovat na Windows (od XP) i na Linux (Ubuntu od verze 9.04). Navíc existuje hodně návykové webové prostředí s českým rozhraním, kde si lze vše vyzkoušet. Dále ukázky hotových projektů a především možnost zapojit se do celosvětové komunity Scratch. Z velkého množství objektů si vyberete vždy: postavy, zvuky, scénáře… Hotové prográmky, které si na webu vytvoříte, lze stáhnout do počítače nebo naopak své pokusy nahrát do prohlížeče. Je to opravdová hra, která vychovává k systematickému přemýšlení.
>>>>>

19-01-2014

Na Timovi
Ve světě