it´s too late to be late again

Články



Běžecká podzimní nálada


Na začátku si říkáš: "Ideální den". Na konci toho moc nenamluvíš.

Venku je jeden stupeň nad nulou a sychravo. Pro dopolední výběh do lesa hodně povedené podmínky. Přesně takové si užíváš a dostáváš chuť vyrazit někam dál a výš. Po nedávném docela náročném crossu se tentokrát vybavuješ lépe, především suché triko a náhradní čelenka nesmí chybět. Je to na cyklobatoh, ale proč ne? Nejde přece o čas! Na Krudum jsi rok nevyběhl a máš tu nevyřízený účet za jarní pobyt v nemocnici.

Vybíháš se zapnutým Sports Trackerem a Endomondem po známé trase ke kostelu sv. Mikuláše. První změna přichází po 30 minutách. Převýšení okolo 100 metrů stačí, abys vyměnil kamenitou cestu za bílou klouzačku. Bohužel, romantika prvních stop v křupavém prašanu dostává na frak díky botám. Tvá oblíbená značka je skvělá do každého terénu; kromě sněhu. Po několika stovkách metrů vyškrabáváš zmrzlé hroudy z tolik opěvovaného prázdného místa pod patou, což tě dnes čeká ještě mnohokrát.

Běh na Krudum 2013

U sv. Mikuláše tě nejdříve překvapuje stan a oheň, ale pak ti dochází, že dneska zde proběhne mikulášské setkání. Docela odvážně vyrážíš nejstrmější trasou na Krudum, stačí ale několik minut a přepadá tě sněhová vánice. K rozhledně, která není po celou dobu vůbec vidět, dobíháš s pocitem, že funguješ jako vodní nádrž. Na vrcholu si převlékáš suché triko s malým pocitem vítězství nad přírodními živly.

Cesta zpět není o moc lehčí. "Alespoň malý okruh", říkáš a trochu bez logiky míříš do Třídomí a Nadlesí. Přichází první opravdová krize, nohy se pletou, boty plné vody a sníh přechází v déšť. Po celou dobu jsi nepotkal kromě dvou koní pod rozhlednou nikoho, trochu to naznačuje, jaké je dnes počasí. Trasa vede přes Dvory, tentokrát ale vzdáváš výběh na Robič a míříš co nejrychleji domů. No, nejrychleji? Směšná představa pro zbývající půlhodinku.

Když to shrneš, tak 20 kilometrů v převýšení přes 450 metrů za nepříliš optimistický čas téměř 2,5 hodiny a v podmínkách nečekaně drsných bylo spíše otázkou zdravého rozumu. Ten ti dneska trochu chyběl, že?
>>>>>

30-11-2013

Na Timovi
Ve světě