it´s too late to be late again

Články



Kde začíná a končí KOLEJMOŘÍ?


Tratě vedou všude, jen ne z jednoho místa přímo na druhé.

Nekonečná moře se chovají přesně tak, jak určují přírodní zákony. Nabízejí chaotický výběr plavby bez začátků i cílů. Ale co když se ocitneš v kolejmoří? Místo oceánů se všude kolem tebe rozprostírá hustá síť kolejí, po kterých se prohánějí vlaky úplně stejně jako lodě na vlnách. Mají stejná poslání i obdobné hrdiny, od lovců po hledače, od militantních strážců pořádku po piráty. A jeden z nich krtkovlak Médés, kterému velí kapitánka Nafiová se svojí filozofií o krtkounovi Parod Jackovi, se stává nositelem myšlenky, že cíle mají smysl.

Příběh je ale o někom jiném, o Šamu ap Súrapovi, který začíná jako doktorův pomocník a náhodou objevuje tajemství, které mění dějiny i budoucnost celého kolejmoří. Jako typický objevitel vrhá se Šam do dalšího pátrání a otvírá tak děj, který se dostává na hranu mezi světem Tolkiena a fantasy Miévilleho. Příběh nelze zařadit do žádné šablony, jeho nit se vine ve zvratech opravdu těžce předvídatelných. To vše ubíhá stále rychlejším tempem až do stavu, ve kterém se objevuje nástin našeho reálného světa jako chvilková epizoda v závěru románu.

Na rozdíl od jiných knih China Miévilleho je tento příběh uchopitelný, a i když úrovně mnou tolik vyzdvihované Jizvy nedosahuje, velmi se jí přibližuje. Po opravdu hodně náročném Ambasadovu je hezké číst knihu, která má zřetelný a stále originálně zpracovaný příběh. A nápad s ampersandem? Geniální!

09-11-2013

Na Timovi
Ve světě