it´s too late to be late again

Články



Běhám s Endomondem


Další zajímavý nástroj pro mapování outdoorových aktivit.

Když jsem v červnu vyměnil Symbian za Windows Phone 8, trochu jsem si řekl o problém. Aplikace Sports Tracker, kterou několik let používám pro snímání proběhaných a prošlapaných tras, má v systému WP8 stále co dohánět. Nejde ani tak o funkce aplikace, ale o spolehlivost. Několik selhání GPS a nutnost přeinstalace mne donutily hledat alternativu.

Sáhl jsem po Endomondu a rozhodně to nebyla chyba. Po několika týdnech a stovkách změřených kilometrů (running/walking) je o čem psát. Aplikace je zdarma a instalace na Lumii bezproblémová. Nutnost registrace na webu www.endomondo.com je důležitá, protože se data ukládají na server. Prostředí v mobilu je poměrně strohé, což považuji za klad. Webová verze je přehledná a nabízí personifikovanou stránku s kalendářovým přehledem aktivit.

Endomondo - mobil

V mobilu je mezi Endomondem a Sports Trackerem velký rozdíl. Druhý jmenovaný (ST) se v Lumii chová jako nadstavbová vrstva, což výrazně šetří baterii. Běh na pozadí lze ovlivnit prakticky jen spuštěním GPS. Neobsahuje databázi, resp. pokud ano, tak synchronizovanou s údaji na serveru. Jakákoli změna na webu se okamžitě projeví i v Nokii. Endomondo je plnohodnotná aplikace, která vyžaduje běh na pozadí. To má samozřejmě negativní vliv na výdrž akumulátoru. Data se odesílají ručně na server, z mobilu ale nejdou odstranit. Taky chybí zpětná synchronizace ze serveru na mobil. Pokud nějaký záznam z webu odstraníte, v mobilu zůstává.

Zobrazení v prohlížeči je také velmi rozdílné. Sports Tracker pro web je stále vytvořen ve Flashi, takže v tabletech a mobilech nepoužitelný. Vzhledem k tomu, že aplikace nemá verzi pro iPad, ale jenom pro iPhone/iPod, rozhraní je sice plně funkční, ale na poměry Applu nehezké. Endomondo je v těchto zařízeních v pohodě, kód webu v XHTML je pro Safari lahůdka.

To nejlepší si nechávám na konec. Při sportu totiž zapínám obě aplikace zároveň! Velký bonus Endomonda je totiž jednak ve větší spolehlivosti, a dále mám nastaveno hlášení stavu po každém kilometru. Sports Tracker se chová k baterii opravdu úsporně, hlavní zátěž je v druhé aplikaci. Lumia 920 má ale dobrou výdrž, v pohodě zvládá při zapnuté GPS a obou aplikacích i focení a natáčení videa. Na Nokii N8 sice nemá, ale to je jiný příběh, Symbian je zkrátka pryč.

Kdybych neměl ve Sports Trackeru tolik zápisů a sdílení v komunitní síti, asi bych jej za Endomondo vyměnil. Ale kombinace obou je hodně zajímavá, uvidím, jak se bude mobil chovat v mrazech. Tam dostane baterie zabrat nejvíc.

02-11-2013

Na Timovi
Ve světě