it´s too late to be late again

Články



Nohavicova Pražská pálená


Výborné hudební album zdarma a legálně na Internetu. Sen nebo skutečnost?

Jaromíra Nohavicu mám spojeného s konzervativním přístupem k jakýmkoli technickým výmyslům a nápadům, i když vlastně nevím proč. Důvodem je asi představa zpěváka s kytarou nebo heligonkou někde na pódiu, jak jsem ho vnímal již v dobách Porty a dávných klubových vystoupení, než u počítače, jak míchá muziku.

Jeho nápad dát k dispozici veřejnosti zcela zdarma hudební album, navíc jako novinku, mi připadá neskutečně revoluční. Kolekci 23 písní nazvanou Pražská pálená si může každý stáhnout z autorova webu www.nohavica.cz. Navíc je zde k dispozici i obal na CD, kde je výběr z několika alternativ. Nohavica totiž tuto akci pojal jako soutěž o návrh nejzajímavějšího obalu, což se jednoznačně ukázalo jako výborný impuls pro tvůrčí potenciál jeho fanoušků. Formát skladeb je v MP3 (stereo, velikost do 5 MB) nebo WMA ( mono, přibližně 1 MB).

Jaromír Nohavica je zpěvák, který si může dovolit experimentovat. Jeho přístup je na dnešní dobu hodně liberální, určitě to je citelný zásah do strategie hudebních vydavatelství. Ukazuje totiž, že dobrá hudba potřebuje především autora a posluchače. Že ostatní mezičlánky, které jsou na vydaných albech prakticky nejdražší, nepotřebujeme. Trochu mi to připomíná názor na kopírování hudby od generační kapely Tři sestry. Nejjednodušší způsob legalizace je poskytnutí zdrojů zdarma. Počet stažení, který je na webu autora uveden, ukazuje, že zájem je opravdu veliký. Jinými slovy, pro album Pražská pálená neexistují nelegální kopie, což je fakt, který nepotřebuje další komentáře. A skladby? Ty jsou jako vždy vynikající a výborně interpretované.

Závěrem bych chtěl pochválit i design Nohavicových stránek. Web je jednoduchý, srozumitelný a praktický. Převažují zde textové formáty nad grafickými, což se pozitivně projevuje na rychlosti. Je ale škoda, že technická stránka webu trochu pokulhává, nicméně, pro oblast webdesignu to je výborný studijní materiál.
>>>>>

12-03-2006

Na Timovi
Ve světě