it´s too late to be late again

Články



Programátorská cvičebnice


Autor: Radek Pelánek
Vydal: Computer Press, 2012

Programátorská cvičebnice Publikace s podnázvem Algoritmy v příkladech je vynikající! Přestože se nejedná o rozsáhlou knihu, obsahově je velmi bohatá. Největší přínos je v matematizaci řešených situací. Přesně tak by totiž měly knihy o programování vypadat. Autor se nevěnuje konkrétnímu jazyku (i když ukázky opírá o Python), ale prakticky všechny úlohy mají nezávislé pojetí. Řadu z nich můžete aplikovat v různých jazycích. Z pohledu matematika mohu říct, že jde o bezvadné čtení. Je úplně jedno, jestli programujete, protože příklady se nemusí za každou cenu prohnat nějakou syntaxí. Především ukazují, proč je důležité algoritmy sestavovat. Zkusil jsem prezentovaný Collatzův problém z teorie čísel přepsat do PHP a nebyl to žádný problém. Čímž chci naznačit, jak by bylo možné ke knize přistupovat.

Velkou radost mi udělaly ukázky z grafiky a fraktálové geometrie. Pro želví programování jde o perfektní nápady. Alespoň je důvod pořádně si vyzkoušet geometrii v programu KTurtle (Ubuntu). A výsledek? Pěkný grafický výstup s použitím několika základních programovacích metod v prostředí, které je vhodné pro děti. Nebo textová grafika. I když působí trochu zastarale, vykreslování pomocí hvězdiček, mezer a dalších znaků má přidanou hodnotu v minimálních požadavcích na rozhraní. (Nedávno jsem v jedné knížce narazil na pexeso pomocí textového pole v C#, šlo o strukturovaný zápis kódu, který velmi hezky prezentoval logiku postupů.)

O teorii her již dnes v matematice nezavadíme, přitom jde o skvělé téma, které je prezentováno na známých algoritmech. Hry jako NIM, Logik, Hádání čísla nebo Kámen, nůžky, papír jsou z hlediska zpětné vazby stále velkou motivací.

V poslední kapitole jsou uvedena i řešení. Zvolený jazyk Python je navíc dobrá volba, pro výuku programování na středních školách jde asi o nejvhodnější platformu včetně knihovny se želvičkou. Ale jak jsem již uvedl, síla příkladů je v jejich nezávislosti na platformě. Publikace ukazuje, jak lze na relativně malém počtu stran dosáhnout opravdu bohatého obsahu. Čímž se vracím na začátek článku.
>>>>>

24-02-2013

Na Timovi
Ve světě