it´s too late to be late again

Články



Matematika a tabulkové kalkulátory


Kolik z nás je ochotno občas vyměnit křídu za klávesnici?

Matematika je ve své kráse a tradičním pojetí královská disciplína, která má svoji historii, významné osobnosti a obrovské množství námětů pro přemýšlení. Její přínos pro rozvoj informatiky a programování je také zřejmý, od nejzákladnějších programovacích metod až po teorii her. A taky je zde jistá strnulost, která má kořeny na jedné straně v konzervativnosti oboru, na druhé straně v malém využívání moderních nástrojů a technologií. Skončit u kalkulačky je na dnešní dobu trochu málo, ale dochází nám to?

Přestože existuje velké množství výukových programů, jejich smysl je především v rovině motivační a vzdělávací. Dostupnost se díky Open Source prakticky nemusí řešit, příkladem je GeoGebra, která v řadě škol vytlačila dříve velmi populární komerční program Cabri. Pro praktické využití je ale nezbytné znát univerzálnější nástroje a zde hrají hlavní roli tabulkové kalkulátory. Záměrně žádný nespecifikuji, jejich síla je totiž v technické i grafické podobnosti. A zároveň si říkám, že vlastně neznám ve svém okolí moc učitelů matematiky, kteří svoji výuku o ně opírají. Nakreslit graf funkce na tabuli je určitě jednodušší, než jej tvořit v Excelu nebo Calcu, někdy je ale zkrátka třeba začít.

Je mnoho oblastí, které si o využití tabulkového kalkulátoru říkají. Učit dneska statistiku bez nabízených nástrojů je mimo realitu, tím spíše, že kantor může většinu výsledků bezvadně okomentovat. I když se jedná o minoritní výukové téma, praktický dopad je nezpochybnitelný. Ale například pro již zmíněné funkce jde také o výborné prostředí. Složitější průběhy se kreslí velmi dobře a hlavně to žáci v pohodě zvládnou. OpenOffice Calc může mít doma zdarma každý a pokud jej začne přijímat pozitivně, získává výraznou dovednost do budoucna.

11-11-2012

Na Timovi
Ve světě