it´s too late to be late again

Články



Smyčka


Když se točí v Kruhu nebo pohybuje po Spirále?

Běžná japonská rodina se všedními radostmi i starostmi postupně upadá do podivných sítí, které vyústí v nejhorší možné otcovo onemocnění. Do stejných problémů se poměrně rychle dostává velké množství lidí, především v Japonsku a Spojených státech. Příčina se nedá zjistit, nakonec se hlavní osobou stává Kaoru, jehož otec svůj boj s nemocí odmítá vzdát. Syn postupně spojuje různé cizí i osobní osudy a možná nachází cestu. Vydává se do Mohavské pouště a příběh se posouvá do jiných sfér.

Děj již tradičně popisovat nebudu, ale jednu poznámku si neodpustím. Kodži Suzuki, neboli mistr tajemna, mne totiž dostal v okamžiku, kdy se objevily staré známé osoby Takajama a Asakawa. Jde totiž o klíčové postavy z románu Spirála, který jsem četl někdy před dvěma lety. Oba časově velmi vzdálené děje se neuvěřitelně logicky proplétají, a tak mi nezbývá než čekat, co bude dál.

Kodži Suzuki píše skvěle. Smyčka je výborná, Spirála rovněž. A to oběma předchází dnes již téměř kultovní Kruh. A ačkoli mne povídky příliš neberou, za nejlepší stále považuji Temné vody. Při nich je velmi mrazivo.

18-09-2012

Na Timovi
Ve světě