it´s too late to be late again

Články



Prázdninový běh na Krudum


Konečně mám pocit, že školní rok skončil.

Zahájení prázdnin výběhem z Lokte na Krudum, navíc opravdu 1. července, je dobrý start do letních dnů. Poslední týden plný horka nebyl pro cross příliš lákavý, ale bouřka během dnešní noci přišla v pravou chvíli. Cesta podél Supího potoka až k rozhledně má mezi 8 a 9 kilometry (z různých GPS) s převýšením více než 400 metrů. Celá trasa nahoru i zpět je docela náročná, i přes většinou měkký terén je také plná kamenů. Běhám ji pouze několikrát do roka, nechci si tento krásný sport znechutit. Ve skutečnosti jde o dva úseky, které jsou hodně rozdílné. Zatímco cesta ke kostelu sv. Mikuláše je příjemnou odměnou za hodiny tréninků, pokračování na Krudum je někdy o zdraví.

Z běhu 1.7.2012

Povinná zastávka u kostela svatého Mikuláše je téměř rituálem. Být poblíž a nevkročit za obvodní zdivo ruiny je téměř nepředstavitelné, neboť jde o místo mystické. Poslední mé běhy byly spíše krátké a odpočinkové, proto jsem byl příjemně překvapen svým dosud nejlepším časem z Lokte až ke kostelu, dokonce o více než minutu. Běh byl pohodový díky teplotě okolo 16 stupňů, u kostela nebyla ani noha, jenom malý slepýš u vchodu, který vypadal, že má po bouřce dost.

Hlavou proběhla myšlenka návratu, ale pohled na rozhlednu byl hodně provokativní. Jdu do toho! Terén byl tradičně asi nejhorší možný, jde totiž o nejkratší výstup, kde bikera nepotkáte. Kousek pod Krudumem obíhám vrchol po vrstevnici, přece jenom chci mít pocit běhu, a ne šplhání. Dorážím k rozhledně s pohledem na čas, který ukazuje, že jsem to stihl pod hodinu, dokonce se slušnou rezervou.

Nikde nikdo, což vcelku chápu. Nedělní dopoledne, navíc po bouřce, kdo by sem chodil? Několik fotek a sbíhám dolů. Není to jednoduché, teplota stoupá a z lesa se díky odpařovanému dešti stává skleník. Ačkoli mívám druhé úseky tras většinou rychlejší, zde tomu tak je pouze díky prudkému klesání, jinak už mám dneska běhu plné zuby. Dobíhám do Lokte, prohlížím si zkrvavený kotník od kamenů a vykašlávám zbytky vody, kterou jsem nadýchal při posledních kilometrech a nezvykle vysoké vlhkosti. Jsem rád, že to mám za sebou a v každém případě jsem nyní rozhodnut dát příště celou trasu tempem spíše chodeckým.

01-07-2012

Na Timovi
Ve světě