it´s too late to be late again

Články



Nokia N8 volá, píše a datuje


Symbian za zenitem? Hloupost, díky němu jde stále o telefon.

Po téměř čtyřech měsících používání Nokie N8 na systémech Anna a Belle dávám do článku další zkušenost. Je převážně pozitivní, protože telefon považuji stále za špičku. Tentokrát půjde o stručné přiblížení více oblastí. A hned tou první je operační systém. Nokia Belle je komplexní a výborně sestavená (Belle je rodu ženského). Jedinou vadou na kráse je dlouhá prodleva při zapnutí telefonu. Než naběhne a než se zaktivují všechny aplikace, resp. jejich zástupci, to je doba! Pokud telefon nevypínáte, je to jedno, ale jinak byla Anna i původní Symbian při zapnutí rychlejší. Výborná je roleta pro rychlou aktivaci dat, Bluetooth a změnu profilu.

Displej považuji za excelentní i když znám názor, že je nějaký "divný". Vyžaduje údajně silnější dotyk než jiné telefony. Já to považuji za klad, pocitově lehký tlak vítám. Zobrazovací vlastnosti mobilu jsou skvělé, jenom při ostrém slunci displej chvíli nabíhá. To je ale záležitost operační paměti. Uspořádání aplikací je zcela v režii uživatelů, widgety mají různé velikosti, což mi příliš nevyhovuje. Ve výsledku je používám střídmě. Zástupci aplikací se instalují samostatně, tak trochu otrava. Ale jejich uspořádání je zcela na mně, včetně využití všech šesti displejů (stále se držím původních tří). Občas je prohodím, abych vše vrátil po nějaké době zpět (divný zlozvyk).

Datové spojení je bezproblémové, je jedno, jestli přes 3G nebo wi-fi. Prohlížeč Symbianu je docela dobrý, ale používám i Operu Mini. Mailová komunikace je také v pohodě, navíc doplněna o widgety pro více účtů. Samozřejmostí je Exchange ActiveSync, i když jen pro jeden účet. Datový přenos potřebuji pro Flickr, Sports Tracker a Twitter, kvůli výdrži baterie nejsem online stále. (Lehké zavětvení - výdrž akumulátoru je dvoudenní s rezervou, telefon se dobíjí do dvou hodin.)

Dvě aplikace, na které musím upozornit. Nokia Car Mode (Režim do auta) udělá z mobilu plnohodnotnou navigaci včetně hlasitého odposlechu, čtení zpráv a hudby. JoikuSpot vytvoří z mobilu wi-fi router, kde můžete připojit například notebook nebo tablet na Internet. Obě aplikace používám ve verzi zdarma a není zde žádný problém.

Mapy jsou velkým tématem. Nokia používá OpenGL produkty a zejména ve Sports Trackeru nejsou příliš hezké. Fungují ale spolehlivě. Doprovázeny jsou vedlejšími aplikacemi od počasí po vyhledání bankomatů a restaurací. Fungují offline jen s GPS, což je hodně důležité. Když zmiňuji Sports Tracker – tato aplikace mne fakt baví. Její verze pro Nokie je asi nejslabší, neboť u iOS a Androidu běhá i jako online prohlížeč výsledků z webu. V Nokii jenom pro záznam, zobrazení v telefonu a odeslání na web. Na druhé straně, kvůli prohlížení výsledků se nemusím připojovat.

Začal jsem pochvalou displeje, končím klávesnicí. U Nokie 5800 byla výborná alfanumerická, kdežto QWERTZ prakticky nepoužitelná. U N8 jsou obě velmi dobré, ale žádná mi nevyhovuje stoprocentně. Používám QWERTZ, ale písmena jsou docela úzká, což často vede k překlepům. Odezva je výborná, jde spíše o rychlost psaní, která je omezena častými opravami. Možná je v nějakém jiném motivu lepší, já používám ten nativní, který patří k telefonu. Při psaní na šířku je klávesnice dostačující, ten povzdech se týká klasického držení.

Shrnuto? Nakonec asi multitasking. Běžně mám spuštěný přehrávač hudby, GPS a k tomu fotím. Nokia Belle určitě nedosahuje šíře Androidu, iOS nebo Windows Phone, ale je pod kontrolou.

23-04-2012

Na Timovi
Ve světě