it´s too late to be late again

Články



Zajímavé fotoefekty


Několik experimentů v editoru Zoner Photo Studio

I velmi dobře zvládnutá fotografie si umí občas říct o docílení zajímavých efektů. Přestože má kvalitní kompoziční i technické zpracování z hlediska běžných požadavků, můžeme ji posunout do dalších pocitových úrovní, často jednoduchými nástroji. Já k tomu používám prakticky jedině Zoner Photo Studio (už od verze 4, nyní ve verzi 12) a za ty roky praxe vnímám většinu postupů velmi intuitivně. Tentokrát jde o navrstvení dvou snímků s cílem vytvořit fotografii, která má v sobě něco "nepřirozeného", ale uživatelsky nenásilného.

Podzimní list

První fotografie se týká barevného složení v duchu Ortonova efektu. Původní snímek byl velmi dobrý, kompozičně umístěn tak, že nebylo třeba ořezů, barevně vypovídající a věrný. Přesto mi na něm chyběl jemný přechod do barevného pozadí tak, aby list nepůsobil dominantně, ale stále hrál hlavní roli. Prakticky jde o krytí původního snímku novým rozmazaným v Gaussovském rozostření, což je běžný fotoefekt v mnoha editorech. Zoner nabízí krytí v různých polohách, zde se hodí závoj s nízkou průhledností. Výsledný snímek byl sice příliš světlý, ale dokončení bylo jednoduchou záležitostí. Rád pracuji s histogramem, takže většina expozičních úprav probíhá v Úrovních.

Lampa

Druhá fotografie má úplně jiný cíl, a to zjemnit sílu kontrastu obrysu lampy proti modré obloze. Postup byl podobný, jen při krytí jsem vybral možnost násobit s průhledností 15 %. Výsledek je zajímavý tím, že kolem lampy se vytvořil lehký stín, který logicky nemá kam dopadat, takže ve skutečnosti není. Opět bylo třeba snímek expozičně doupravit, překrytí totiž zesiluje "sytost" barev.

Časová náročnost podobných technicko-kompozičních úprav musí být vyvážena příjemným pocitem při pohledu na fotografie i s odstupem doby. Několik podobně laděných dávám do sekce Fotografování pod názvem Pocitové motivy a už se těším, až si je prohlédnu tak za týden.

01-04-2012

Na Timovi
Ve světě