it´s too late to be late again

Články



Nokia N8 fotografuje


K čemu je dnes vlastně klasický digi kompakt?

Když se poprvé objevila informace o tom, že Nokia do N8 vkládá 12 MPx snímač, bral jsem to především jako marketingovou záležitost. Je zřejmé, že zvyšující velikost rozlišení neznamená automaticky vyšší kvalitu. Důležité jsou zde rozměry snímače a způsob rozložení. Poměr 1/1.83" je nadstandardní a tím vlastně končí úvaha o marketingu. Typově se jedná o CMOS o fyzické velikosti 7,1 x 5,3 mm. Takový senzor je již schopen dostatečně zpracovat slušné velikosti dat. Po měsíční zkušenosti mi více vyhovuje rozlišení 9 MPx, rozdíl v datové velikosti není po uložení velký. Ale i při nejvyšším nastavení zklamán nejsem.

Vlastní zpracování je ve formátu JPG. Mobil má procesor, který musí zvládat multitasking, což poznáte například při focení a zároveň puštěném hudebním přehrávači. Procesor provede potřebnou kompresi, která je doprovázena docela velkou ztrátovostí. Při rozlišení 12 MPx dostanete snímek o přibližně 3 MB, při 9 MPx okolo 2,2 MB. Z hlediska zpracování na úrovni mobilů jde ale stále o hodně nadprůměrné údaje.

Další kvalitativně velkou roli zde hraje objektiv, který je vynikající. Carl Zeiss Tessar je výborný a mobilu sluší. Má široký úhel záběru (28 mm) a ostří již od 10 cm. Světelnost je F2.8. Optický zoom zde není, kdo by jej ostatně očekával?

Paměť telefonu je interní 16 GB s možností rozšíření o dalších až 32 GB. I při natáčení videa (HD) máte stále dost místa, které při běžném používání je velmi těžké zaplnit. Vcelku není co dodat.

Součástí výbavy je i editor fotografií, který jsem se naučil používat docela rychle. Neexperimentuji zde, protože mám jasno, jak chci snímek upravit, k čemu dojít. Jde hlavně o kompozici a úroveň kontrastu a jasu. K tomu telefon bohatě stačí. Už u Nokie 5800 jsem začal fotografie posílat na Flickr.com. Všechny zde uvedené jsou z obou mobilů, Nokia N8 začíná u snímku Empty can (1 Jan 2012). Můžete si porovnat výstupy z obou mobilů, i když to není úplně objektivní. Sdílení se odehrává pomocí aplikace třetí strany, která provádí další kompresi a datové zmenšení, což je na úkor kvality. Přece jenom jde o publikování na webu.

Současná TOP kategorie fotomobilů obsahuje více typů, mezi které Nokia N8 určitě patří. Podle technických údajů jednoznačně, podle zkušeností uživatelů snad také. Z mého pohledu ano. Moc se těším na srovnání s Nokií Lumia 800, ta má údajně vynikající fotografické vlastnosti. Během posledních dnů došlo k aktualizaci Symbianu na Nokia Belle, což prospělo i fotoaparátu. Snímky jsou opět výborné, subjektivně mají přirozenější kontrast.

18-02-2012

Na Timovi
Ve světě