it´s too late to be late again

Články



Nokia & Nokia


O mobilech Nokia N8 a 5800 XpressMusic.

Srovnávat tyto dva mobily není příliš objektivní, protože Nokia N8 je samozřejmě telefon jiné úrovně. Ale i tak se objevuje několik aspektů, které mne stále nutí podvědomě vidět oba vedle sebe.

Na prvním místě je displej. Hodnotit kapacitní a odporovou technologii ve vzájemném duelu možné není, ale faktem zůstává, že Nokia 5800 má displej výborný. Reakce jsou vždy jasné a bezproblémové. Větší překážkou bývá dvojklik, kdy první dotek znamená označení. Naopak, bez stisknutí máte jistotu, že se vám žádná aplikace nespustí nebo nevypne, když projdete okolo. Dotyková vibrace je u odporového displeje nutností, u kapacitního vcelku příjemným doplňkem. Kontroverzním tématem je klávesnice na výšku. U staršího typu je vhodnější alfanumerická, která je díky propojení odporového dotyku a nastavení vibrací skvělá. U N8 je kupodivu menší a hůře ovladatelná. Velmi rychle jsem si zde zvykl na qwertz klávesnici, kterou používám i na iPodu. Je zajímavé, že ta zase u 5800 použitelná prakticky není, snad jedině se stylusem.

Foto - Nokia N8
Snímek je vyfocen a upraven v Nokii N8 včetně umístěných doplňků. Možnosti editoru jsou velmi slušné, já běžně využívám pouze kompoziční ořez a úpravu kontrastu.

Další oblastí, která mne zajímá velmi, je fotografování. Opět nelze srovnávat 12 MPx a 3,2 MPx, poměr ve velikosti snímačů se projevuje. Z hlediska výstupů je rozdíl znatelný, ale je fakt, že starší 5800 XM už má něco nafoceno. Nokia N8 fotí excelentně, ale snímky z Nokie 5800 jsou také velmi dobré. Oba telefony mají špičkovou optiku Carl Zeiss a automatické ostření. Starší telefon má přímý výstup na portály Nokia Share Ovi a Flickr.com (který nebyl příliš spolehlivý), doinstaloval jsem si Picasu. V N8 není ani jedna aplikace, bohužel pro Symbian Annu nejsou ani v nabídce na Ovi Shopu. Pouze Flickr Up, který je docela povedený. Zajímavým tématem je komprese a ztrátovost. Zejména u N8 je významná, což je logické, procesor musí zvládat i jiné činnosti. Pro ukázku několik v obou mobilech upravovaných fotografií na uvedeném Flickru.

Hudbu z mobilu poslouchám stále, takže funkce, která pro mne zanedbatelná není. N8 hraje velmi dobře, jenom má reproduktor nezvykle u fotoaparátu. Občas jej nechtěně zakrývám. Nokia 5800 ale hraje výrazně lépe! Dovětek názvu XpressMusic plně vystihuje svůj obsah, ještě jsem nepoznal telefon produkující lepší zvuk. Dokonce hraje lépe než stejně starý iPod Touch a to je velký soupeř. Přehrávač u Nokie N8 navíc neumí seskupovat podle interpreta. Video nelze vůbec posoudit, novější Nokia N8 pracuje v HD rozlišení.

Největší rozdíl je v operačním systému. Symbian mám moc rád, stále ve mně budí pocit, že jej mám pod kontrolou. Bohužel v Nokii 5800 je opravdu zastaralý, jde o Symbian^1, který má svůj strop. Je ale zase skvěle vyladěný. Verze Symbian Anna v N8 je velmi intuitivní, navíc dochází k aktualizaci na Nokia Belle.

I přes orientaci na Windows Phone by se Nokia Symbianu vzdávat neměla. Jde totiž stále o operační systém pro mobil, kdežto u Windows i Androidu se jedná ve velké míře o datové záležitosti. Nejdůležitější skutečností zůstává, že se stále programují nové aplikace nebo aktualizují ty staré. U ledu Symbian rozhodně není, doufejme, že ani nebude.

11-02-2012

Na Timovi
Ve světě