it´s too late to be late again

Články



Matice a OpenOffice Calc


Umíme docenit význam tabulkových kalkulátorů pro výuku matematiky?

V obecné rovině si myslím, že zde jsou rezervy i v jednoduchých tématech, přesto jsem sáhl po zajímavém využití v náročnější oblasti. Už jste někdy s maticemi a determinanty pomocí tabulkového kalkulátoru pracovali? Pokud ano, tak mi jistě dáte za pravdu, že jde o bezvadný nástroj, který pomocí experimentování nabízí zajímavé hrátky s jinak poměrně nádenickými výpočty. Je pravda, že role lineární algebry na střední škole nijak nevyčnívá a maticový počet je záležitost především výběrových seminářů. Pokud ale do podobných vod vstoupíte, nejsou některé dovednosti k zahození.

U podobných aplikací asi většinu lidí napadne především Excel, přece jenom jde nejrozšířenější kalkulátor. Přiznám se, že jeho použití mi u matic připadá lehce krkolomné. Aniž bych chtěl skalní zastánce tohoto skvělého produktu naštvat, pouze konstatuji, že OpenOffice Calc mi připadá pro podobnou práci intuitivnější a příjemnější.

Asi nejzajímavější je násobení matic. Nejdříve je třeba vytvořit příslušná pole, resp. vyplnit buňky, které matice tvoří. Poté stačí vybrat příslušnou funkci. Přes jejich průvodce a kategorii Matice se dostanete ke konkrétním funkcím, z nichž vyberete součin matic (MMULT). Nabídnou se dvě formulářová pole pro matice, které buď vyplníte, nebo pomocí kliknutí na ikonu Vybrat (okno se sbalí a vy označíte danou matici) zapíšete a potvrdíte výpočet. V předem vybrané buňce bude první pole výsledné matice, nebo informace o neřešitelnosti.

Pro násobení matic je použití Calcu asi nejvhodnější. Z pohledu učitele se jedná o rychlý nástroj, kde není třeba ztrácet čas počítáním a více se soustředit na ukázky různých situací. Zejména u matic, které nejsou čtvercové, je bezvadné experimentovat a vést žáky k odhadům.

Pro studenty může jít o významnou přidanou hodnotu, jestliže se chystají studovat obor, který lineární algebru preferuje. A nakonec jde o radost, že Open Source produkt pamatuje na náročnější matematické oblasti. Závěrečnou třešničkou na dortu je výpočet determinantů (MDETERM), který je u vyšších řádů k nezaplacení.

08-01-2012

Na Timovi
Ve světě