it´s too late to be late again

Články



Konec Moblinu?


I takto se může odehrát vývoj operačního systému.

Před dvěma lety se objevil nový operační systém Moblin (MOBilní LINux), o kterém jsem již psal několik příspěvků. Vycházel z Open Source, prostředí bylo hybridní, něco z Xfce, něco nového, základní rozhraní poměrně revoluční. Systém se narodil v dílnách Intelu jako nová platforma pro netbooky s jejich slabšími procesory. Dodnes jsem přesvědčen, že se povedl, především rychlost a stabilita byly jeho velkou předností. Lokalizace do češtiny byla téměř kompletní a instalace z USB Flash disku trvala asi dvacet minut. Moblin se kromě vlastního systému začal objevovat jako grafické rozhraní pro jiné linuxové distribuce, nicméně stále velmi opatrným tempem.

V loňském roce došlo ve vývoji systému k radikální změně. Spojení Intelu a společnosti Nokia vedlo k nové platformě MeeGo, která měla být nasazena na netbooky a komunikátory. Prakticky v té době odstartoval konec slibného operačního systému. MeeGo se sice v nějaké první verzi objevil, technicky ani marketingově ale neoslovil nikoho. Společnost Intel sice naznačuje nasazení systému do tabletů, ale je to spíše křeč. I když tablety potřebují sofistikovanější prostředí než netbooky, Android nebo Windows svůj nastoupený trend jen tak neopustí.

Nyní se Nokia spojuje s Microsoftem a je možné očekávat, že Windows v jakékoli formě zpracování bude postupně válcovat i "telefonní" Symbian, natož MeeGo. Jde o výrazný odklon od vlastní cesty, která byla vždy pro Nokii typická. Problém v tom nevidím, protože jiná plošně cílená strategie než přes Windows Phone a Android už asi do budoucna není. Jenom je škoda, že slibně vypadající platforma, do které se Moblin bezesporu přetvářel, došla k takovému konci. Hlavně proto, že se jako operační systém hodil spíše pro netbooky než pro komunikátory.

Potěšitelnou skutečností zůstává, že komunita na webu Moblin.org stále funguje. Působí spíše nostalgicky, o čemž svědčí i počet modifikovaných aplikací, který se za celý rok prakticky nerozšířil. Zatím to vypadá, že jako distribuce operačního systému už Moblin skončil, ale stále je šance, že by mohl být ve formě grafického prostředí alternativou k odlehčeným verzím typu Xfce a LXDE. Je ale otázkou, jestli už není pozdě, podobnou roli totiž začíná přebírat Unity.

03-03-2011

Na Timovi
Ve světě