it´s too late to be late again

Články



Pedagogický den 2010


Krajská konference ke kurikulární reformě.

Letos došlo po několikaleté odmlce ke konání celokrajské konference o vzdělávání, která pod názvem Pedagogický den 2010 proběhla v Sokolově. Obsahově byla zaměřena na otázky kurikulární reformy, samozřejmě s určitým dopadem na náš kraj (KV). V podstatě šlo o dva směry: podporu pro školské reformní kroky, kterou nabízí celostátní organizace, a dále o ukázky některých zajímavých zkušeností ze škol.

V oblasti podpory se jednalo především o další vzdělávání pedagogů, které se kromě činnosti KVC a VS týká i NIDV Praha. Ukazuje se, že nabídka vzdělávání není malá a po chudých letech se opět blýská na lepší časy. Další zajímavé oblasti vycházely z aktivit VUP Praha v podobě portálu RVP.cz a hodně diskutovaných virtuálních hospitací. Poslední vystoupení KCVJŠ Plzeň nabídlo pomoc odborným školám formou konzultačních center.

Ukázky ze škol přinesly konkrétnější pohled na celou reformu. Činnostní učení na 1. stupni (anglický jazyk) bylo jasným signálem, že reforma je opravdu spíše o lidech a jejich přístupu, než o stovkách popsaných papírů se ŠVP. Na primární vstup do světa jazyků navázalo vystoupení, které ukázalo, že lze zajímavě propojovat činnosti, kde se cizí jazyk stává opravdovým prostředkem. Jiná ukázka z oblasti matematiky byla zase naopak varující. Reforma, která se odráží v různých podobách školních vzdělávacích programů, přináší stále větší riziko vzájemné neinformovanosti mezi stupni škol, a právě v poměrně ustálené matematice to je hodně vidět. Zejména v souvislosti s tím, že nejlépe připraveni bývají žáci při příchodu na střední školu v teoretické algoritmizaci (lomené výrazy), kdežto v aplikační rovině a geometrickém modelování jsou na tom dost špatně. Paradoxně lomené výrazy již nepatří do povinného učiva základní školy, což bude pro střední školy hůře uchopitelné.

Konference nabídla možnost setkávání nad tématy s mnoha otazníky. Kurikulární reforma je procesní záležitost, která je hodně riziková, protože je plně závislá na lidech. Profesně zasahuje do všech škol a každý ŠVP, byť sebelépe ukryt někde v šuplíku, bude muset jednou ven. Pokud nebude reforma řízena systémově, dojdeme k chaosu, kde si každý bude plácat bábovičky na svém pískovišti bez potřeby sledovat, jak se daří stavět u sousedů.
Poznámka: článek byl zveřejněn i na webu www.kvcso.cz

15-12-2010

Na Timovi
Ve světě