it´s too late to be late again

Články



Z Lokte ke kostelu sv. Mikuláše pod Krudumem


Běh po této trase je pro mne vždy trochu překvapivý, protože nikdy nevím, jaký bude.

Nejdříve stručné přiblížení celé cesty. Její délka je přes 7 kilometrů (podle GPS), což samozřejmě není mnoho. Hlavní kouzlo je v její obtížnosti. Na prvním místě je určitě skutečnost, že vede po celou dobu do kopce. Převýšení z Lokte je ze 450 metrů téměř k 700 metrům. Na první pohled mírné stoupání dostává správnou atmosféru díky záludnosti terénu. Trekingové kolo zde prakticky nemá šanci a horské kolo jenom s dobrodružnějším bikerem. Střídá se zde několik terénů, od počáteční asfaltky až po rozbahněná místa, která jsou díky potokům přetékajícím přes cestu téměř neprůjezdná. Záleží na počasí, ale i ve slunečných dnech to není jednoduché. Kamenitost některých úseků je místy dost náročná.

Z Lokte ke kostelu svatého Mikuláše

A běh? Podzim je období plné překvapení. Představa příjemného klusu po spadaném listí dostává na frak v okamžiku, když pod ním šlápnete do louže, o které jste neměli tušení. Během jednoho týdne se celá cesta mění tak, že vytváří pocit běhu v úplně jiném místě. Můžete si dech rozvrhnout, jak budete chtít, ale první potok, který budete přeskakovat, vás stejně vyvede z rytmu. Neustálá změna převýšení při běhu do kopce vám nedovolí ani minutu odpočinkového výklusu. Bahnitá cesta po chvilce přejde v kamenitý štěrk, který v horší variantě klouže, v té lepší vám deformuje chodidla a kotníky. Běh podél potoka si nese ještě jedno riziko, ať se oblečete, jak chcete, nikdy se netrefíte. Buď vám bude po dvou kilometrech pořádné horko, nebo se budete klepat zimou. Supí potok je v suchém počasí romantickou bystřinou a po několika deštích nezvladatelnou řekou. Během cesty můžete několikrát odbočit do schůdnějších terénů, ale neuděláte to. Odměnou je doběh ke kostelu, nádherné panorama údolí Slavkovského lesa a nechápavý pohled zbloudilého fotografa.

A zpátky? Běžet popsanou trasu z kopce také moc odpočinkové není. Doporučuji spíše cestu přes Třídomí, Nadlesí a Dvory. Až doběhnete k rozcestníku nad Supím potokem a podíváte se doleva, nohy se vám samy rozeběhnou dolů do Lokte.

29-10-2010

Na Timovi
Ve světě