it´s too late to be late again

Články



Nový web KVCSO.cz


Uživatelsky velmi přívětivý systém phpRS má stále široký záběr.

Před několika dny jsem spustil web www.kvcso.cz, který je pro Krajské vzdělávací centrum při Gymnáziu v Sokolově. Použil jsem stejnou výchozí platformu jako u stránek školy, a to publikační systém phpRS. Nutno říct, že to byla dost obtížná volba. Dlouho jsem váhal mezi Joomlou, Drupalem a phpRS, nakonec zvítězila jednoduchost. Problém je v aktuálnosti systému, jeho vývoj se zastavil před několika lety a o výrazném kroku vpřed se nikde nemluví. Prostředí je ale natolik flexibilní, že si jej můžete aktualizovat sami. První a pro mne docela zásadní zásah je do použitého DOCTYPE (HTML 4.01). Weby by zkrátka měly respektovat principy W3C a držet linii XHTML i CSS podle určené validity. Další bod pro zamyšlení je použité kódování. Je jedno, jaké se použije, když je dobře nastavena databáze. Je ale třeba dát pozor na nastavení před jejím importováním. A poslední technická záležitost se týká některých chybějících funkcí, což se ošetří doplňkovými skripty.

Web KVC

Samostatnou kapitolou je úprava externího CSS souboru, který určuje vzhled stránek. Design můžeme považovat za nejjednodušší propagaci, jako výchozí prvek jsem zvolil celkový barevný motiv webu. Zelené tónování má svůj význam, na spektru barev vnímaných lidským okem je ve vlnové délce, která by měla být bez problémů přístupná. Grafické zpracování navigace, nadpisů a dalších drobností je již v závislosti na celkovém motivu. Vždy jsem propagoval myšlenku, že pro lidské oko je přijatelnější číst tmavý text na světlém podkladu. Zde to porušuji a sám jsem zvědav, jestli mi to začne vadit. Ostatně mám připravenou i jinou variantu.

Web navazuje na stránky dávno zrušeného Pedagogického centra Karlovy Vary (barevné zpracování), a zároveň prezentuje vazbu na Gymnázium Sokolov (struktura webu). Jeho cíl je především informační a jako osvědčený redakční systém by mohl být na nějakou dobu dostačující. V případě, že bude třeba sáhnout po něčem vyspělejším, asi bych pro další rozvoj sáhl po publikačním systému Drupal nebo vzdělávacím prostředí Claroline.
>>>>>

26-09-2010

Na Timovi
Ve světě