it´s too late to be late again

Články



Velký průvodce infrastrukturou PKI a technologií elektronického podpisu


Autoři: Libor Dostálek, Marta Vohnoutová, Miroslav Knotek
Vydal: Computer Press, 2009

Velký průvodce infrastrukturou PKI Zkratku PKI si můžeme v češtině přeložit jako infrastrukturu veřejných klíčů. Nějaké zařízení, které pracuje na bázi kryptografie, dnes používá většina lidí. Díky platebním kartám a různým útokům si již hodně uživatelů dokáže představit, co v případě odhalení přístupových kódů hrozí. Jde o přirozený vývoj, kde jsou technické možnosti velmi vyspělé a přesto se najde někdo se schopností kódy zjistit. A zpravidla využívá neznalost klientů. Právě platební karty ve vazbě na bankomaty jsou typickým příkladem. Jinou oblastí, která se dnes využívá zejména v obchodní komunikaci, je elektronický podpis. O co vlastně jde? Co znamenají pojmy jako certifikace a autorita?

Kryptografie je zajímavou technickou oblastí, která má výrazný matematický základ. Autoři ji zvolili jako výchozí kapitolu, ve které čtenáře seznamují s pojmy symetrická a asymetrická kryptografie, otisk, digitální podpis, apod. Další část se věnuje certifikacím a bezvadné jsou příklady, které popisují, jak to vlastně mezi Aloisem, Bohumilou a Cyrilem probíhá.
Uživatelsky asi nejvděčnější kapitola je o nástrojích pro sledování sítě. Díky programu Wireshark můžete zjistit řadu údajů o použitých protokolech a příslušná kapitola to rozebírá velmi přijatelným způsobem. Jde o návod na použití programu, takže je možné si vše hned vyzkoušet.
Velkým tématem je kódování. Kapitola navazuje na sledování sítí, obsahově je ale náročnější. Pokud máte povědomí o dvojkové a šestnáctkové číselné soustavě, tak jde o zajímavé čtení. Výpočty v kódování BER jsou pěkným matematickým cvičením. Také použití UTF-8 je výborně přiblíženo, což může zaujmout řadu webmasterů, kteří se v kódování chtějí více orientovat.

Pokračovat v popisu dalších kapitol nebudu, jsou určeny spíše pro pokročilé uživatele. Kniha rozhodně není pro úplné laiky a její čtení vyžaduje nějakou motivaci. Má charakter učebnice a například studentům dané problematiky může hodně pomoci.
>>>>>

19-08-2010

Na Timovi
Ve světě