it´s too late to be late again

Články



Ubuntu 10.04 CZ


Autoři: Ivan Bíbr a kolektiv
Vydal: Computer Press, 2010

Ubuntu 10.04 Další ze série tištěných průvodců operačním systémem Linux v podání Ubuntu představuje poslední verzi 10.04 Lucid Lynx (moc pěkné pojmenování). Jak známo, první číslo označuje rok, druhé měsíc, kdy byla distribuce oficiálně uvolněna ke stažení. V nedávné anketě zvítězilo Ubuntu s velkým náskokem před ostatními distribucemi a mezi uživateli je stále populárnější. Nechci zde pokládat nějaké (ne)rovnítko mezi jednotlivé linuxové platformy, ale je fakt, že Ubuntu jako jediná distribuce může alespoň trochu zkomplikovat téměř monopolní postavení Windows v Česku. Možná právě proto je dobře, že má tento systém i knižní podporu. Článek není jenom o uvedené publikaci, ale představuje stručně i vlastní distribuci.

Instalací v poslední verzi jsem si prošel již dříve, takže mne zajímal spíše popis aplikací. Ubuntu míří jednoznačně především do řad mladých, což je uživatelsky nejzajímavější skupina. Je ale nutné jít jejich zájmům naproti. Kniha je podle této vize strukturována a čte se tak poměrně pohodově. První část se týká vlastní instalace, což je proces, který v provedení Ubuntu žádného průvodce ani nepotřebuje. Vše probíhá bez problémů a systém se nainstaluje asi za 30 minut. U mne chtěl doplnit jazykové balíčky (češtinu), které se následně stáhly. Za zmínku stojí nově použité grafické rozhraní Albatross, které je zde jako základní a opravdu se povedlo (což se nedá říct o tapetě). Po instalaci máte k dispozici Gnome v klasickém provedení uzpůsobeném pro Ubuntu. Pokud byste chtěli KDE nebo Xfce, je to na vás, v balíčcích tato prostředí najdete snadno a kniha se jim také částečně věnuje. Rád bych upozornil i na samostatné zpracování Xubuntu, které používá stejné grafické rozhraní. (Kubuntu jsem nikdy nepoužil, takže se k němu nevyjadřuji.)

Nyní k aplikacím. Kancelářský balík OpenOffice je ve verzi 3.2 a nabíhá rychle. Multimédia vycházejí z potřeb uživatele, tudíž video, hudba a fotografie. Používám osvědčené aplikace z Mandriva Linuxu, takže jsem si je zde doinstaloval. Prohlížeč filmů Totem mne již delší dobu spíše otravuje, okamžitě jsem jej vyměnil za SMPlayer. Pro poslech hudby je zde připraven Rhythmbox, místo něj nastoupil Audacious. Na práci s fotografiemi je k dispozici Eye Of Gnome a F-spot (správa fotografií), doinstalovat si můžete respektovaný Gimp.
Ubuntu jde uživatelům naproti i v oblasti sociálních sítí. Přímé aplikace pro Facebook a Twitter se dají předpokládat, přes Rhythmbox můžete využívat hudební Last.fm a Google Gadgety jsou v nabídce rovněž. Podobné doplňky obsahuje i Firefox (já v něm používám Echofon a GMail), jinak je možné doinstalovat Google Chrome (Chromium) a pro komunikaci využít Skype nebo některý kecálek (Pidgin, Empathy).

Samostatnou kapitolou jsou hry. Rozsah knihy, který jim je věnován, asi projde kritikou. Já jsem ale přesvědčen, že jejich popis a členění svůj prostor vyžaduje a je dobře, že v takovém počtu stran. Opět se vracím k úvaze, že Ubuntu dnes oslovuje -náctileté a cesta přes hry (zdarma a v dobrém provedení) je ověřená.

Co mi v knize chybí, jsou vzdělávací aplikace, resp. jejich propagace. Vzhledem k tomu, že existuje i klon Edubuntu, toto rozšíření je velmi potřebné. Použití alternativních operačních systémů (což Linux bezesporu je) ve škole musí mít důvod a systémové řešení. Cesta přes vzdělávací programy je správná, ale vyžaduje metodiku práce a didaktiku využití vzhledem k implementaci do výuky. To zatím na úrovni Linuxu postrádám nezávisle na distribuci a Ubuntu má přitom nejvíce nakročeno.

Publikace také popisuje využití na netbooku v provedení Ubuntu Netbook Edition, které mne ale neoslovuje, protože používám Xfce nebo Gnome. Dále obsahuje kapitoly o správě systému, možnostech nastavení, způsobech instalace a odpovědi na nejčastější otázky a problémy. To je již tradice všech podobných knih, řada problémů se totiž opakuje. Přílohou knihy jsou dvě instalační DVD (32bit a 64bit), ale distribuci je možné stáhnout i z domovského webu www.ubuntu.cz.
>>>>>

18-07-2010

Na Timovi
Ve světě