it´s too late to be late again

Články



Xfce na netbooku (2)


Uživatelské posouzení dvou srovnatelných platforem Mandrivy a Ubuntu v prostředí Xfce.

Nedávno jsem psal o využití prostředí Xfce v distribuci Mandriva Linux na netboocích. Svůj názor na takové pojetí jsem od té doby nezměnil a stále vnímám tuto možnost jako optimální. Na scénu ale vstupuje Xubuntu ve své poslední verzi 10.04 Lucid Lynx. A nutno říct, že velmi razantně. Logicky se nabízí otázka, zda se držet osvědčeného prostředí Mandrivy, nebo zběhnout k nové distribuci?

Už několikrát jsem se zmínil, že Mandriva Linux je pro mne historicky linuxová jednička. Nijak to nezdůvodňuji, je to pouze subjektivní hodnocení a zvyklost. Ale nové Ubuntu je asi nejsofistikovanější linuxové prostředí současnosti. Jeho téměř empatický klon Xubuntu, vystavěný na prostředí Xfce, je velmi komplexní a pro linuxové začátečníky jde o ideální vstup do světa Unixu. Jeho většímu využití podle mne brání to velké "X" v názvu, což může signalizovat určité neznámo. Ale pravda to není, proto se pokusím porovnat několik základních vlastností obou distribucí.

Instalace prostředí – Mandriva ani ve verzi 2010 nenabízí přímou cestu k Xfce a je nutné se k němu dopracovat například přes Gnome. To lze v nastavení vypnout, ale na disku zůstává. Má to i své výhody, v případě nefunkčnosti Xfce máte alternativu. Několikrát, zejména po čerstvých aktualizacích, jsem ji využil. Xubuntu je kromě tohoto způsobu doinstalování i v samostatné verzi. Ta je velmi svižná a celá instalace je asi na 20 minut. Je ale nutné doinstalovat češtinu, což není problém. Co ale v případě, že systém selže? Nevím, zatím nebyla potřeba to řešit.
Instalace software – Mandriva i Xubuntu jsou velmi bohaté distribuce na nové aplikace a hlavní rozdíl je kromě technických parametrů (např. rpm vs. deb) v grafickém zpracování. Mně se více líbí komplexní MCC v Mandrivě, ale Ubuntu má systém instalací také pěkně vyřešen. Jeho grafické prostředí je logické, vycházel z něj například i projekt Moblin. Obě rozhraní mají snadno pochopitelnou strukturu, možnost vyhledávání a připojování nových zdrojů.
Nabídka aplikací – zcela srovnatelná, ale v Xubuntu jsem musel doinstalovat kompletní OpenOffice. Ve snaze o maximální rychlost je totiž nahrazen programy Abiword a Gnumeric. Xfce tento problém nemá, protože kancelářský balík je zde již z instalace Gnome. Nevýhoda Xfce je v tom, že nabízí řadu systémových miniaplikací, které běžného uživatele nezajímají a nabídku zbytečně nafukují. Xubuntu je v tomto bodu úspornější a přehlednější.
Rychlost – Xubuntu startuje i vypíná rychleji, ale běh programů je již srovnatelný. Spotřeba baterie je u obou systémů prakticky stejná.
Automatické aktualizace – obě distribuce jsou naprosto spolehlivé. Nabízejí ikonické upozornění přímo na liště a fungují výborně. K aktualizacím dochází poměrně často.
Programovací prostředí - repozitáře Mandrivy obsahují kompletní LAMP pro PHP i další vývojová prostředí. Instalace je snadná a všechno funguje. V Xubuntu nebyl problém zprovoznit Python (v terminálu), ale například PHP se špatně hledá i ve správci programů Synaptic, který podobné aplikace obsahuje.
Editace prostředí – v rámci možností, které u Xfce jsou, lze provádět změny opět srovnatelně. Zejména při nastavení zástupců programů na liště se ani v jednom případě neobjevuje žádný problém.
Grafické rozhraní – zde Mandriva s Xfce trochu zaostává. Funkčně je perfektní, ale designově má Xubuntu mírný náskok především díky výchozímu motivu Albatross. Mandriva naopak není příliš revoluční, a přestože si na designové úlety moc nepotrpím, zde bych drobnou invenci uvítal. Stejný motiv lze samozřejmě vložit i do Mandrivy, což jsem udělal, ale už jde o další krok a navíc je třeba celkový design doladit. Základní nabídka totiž vždy hodně nepoví, obzvlášť při prvním vstupu do navigace. Jde ale o problém spíše začátečnický, průměrně zkušený uživatel si poradí. Design je možné vylepšit i kompozitorem (správa oken), řekl bych, že to má větší význam u Mandrivy.


Co si tedy vybrat? Kromě zvyku na konkrétní distribuci bych doporučil sledovat hlavně aktuálnost programů. Já jsem v jejich využívání poměrně konzervativní, čímž se sice vyhýbám situacím s případnou nestabilitou programů, ale zase příliš nesleduji průběžné novinky. Klasické pracovní prostředí.
Velkou roli zde hraje úroveň online podpory, má zkušenost s Mandrivou je poměrně dobrá, pro Xubuntu jsem ji zatím nepoužil. Což není zásluhou systému, ale délky užívání. Diskusní fóra obou distribucí jsou moderována a vykazují vysokou návštěvnost. Mandrivu mám více pod kontrolou, ale to je dáno tím, že s Ubuntu pracuji méně.

Dokonce ani rozhodnutí, zda použít Ubuntu s Gnome a Xfce posléze doinstalovat, nebo rovnou zkusit Xubuntu, není pouze formální. Cesta přes Ubuntu je na stejné úrovni jako u Mandrivy - více aplikací, možnost přepínání mezi prostředím Gnome a Xfce, na druhé straně zase robustnější systém, který nemá takovou lehkost jako Xubuntu.
A na závěr už jenom poznámka, že obě distribuce mám dostatečně vyzkoušeny na Aceru Aspire One (8.9") a není problém pracovat v žádné z nich. Opravdu pracovat, zdaleka nejde jen o hračku.

01-07-2010

Na Timovi
Ve světě