it´s too late to be late again

Články



PHP 6 – Programujeme profesionálně


Autoři: Ed Lecky-Thomson, Steven D. Nowicki
Vydal: Computer Press, 2010

PHP 6 – Programujeme profesionálně Hned v úvodu musím uvést, že jde o knihu pro náročnější uživatele jazyka PHP. Pokud byste chtěli použít publikaci jako vstup do tajů tohoto nádherného jazyka, asi by to nebyl nejlepší nápad. Autoři nijak neřešili případné tápání v PHP a vrhli se do jednotlivých kapitol hodně odvážně. První část je sice seznamovací, jde ale o zopakování konstrukce tříd a vstup do objektově orientovaného programování. Kapitola je docela náročná a pokud jste někdy modelovali databáze, máte příjemný náskok. V této části poznáte i tzv. návrhové vzory.
Další kapitola řeší pokročilé techniky vývoje v PHP, kde za zmínku stojí určitě programování řízené událostmi. Zajímavé a motivační jsou kapitoly Komunikace s uživateli a Architektura aplikace, a to je nemusíte hned používat, i pročtení je přínosné. Velkým tématem jsou frameworky v PHP a musím říct, že jsem asi lepší úvod do jejich vysvětlení ještě nečetl.
Část III se věnuje případové studii projektu a je výrazně multijazyková. Přestože je aplikována na PHP, uvedený scénář lze použít při jakémkoli projektu. Neocenitelná zkušenost, která se v učebnicích programování objevuje málokdy. Kapitola Vytvoření aplikace navádí k programování widgetů, nejde ale o obsah, spíše se zaměřuje na konstrukci programu.
Poslední část má nádherný název PHP až na hranici svých možností a ukazuje konkrétní webové aplikace včetně dalších souvislostí. Celá část by vydala na samostatnou knihu a dokonce bych doporučil ji přečíst jako první. Systematizuje důvody, proč se vydat cestou PHP, popisuje několik redakčních systémů, potřebné technické zázemí a požadavky na programátora. Nejde o žádnou učebnici, ale zajímavé čtení, které představuje PHP jinak než v kódu.

Jak jsem psal v úvodu, kniha je v celkovém obsahu spíše pro pokročilé programátory. Její nekompromisní struktura, která vychází z OOP, neobchází použitelné třídy zjednodušeným kódem, protože se dívá hodně dopředu. Autoři odmítají jednoúčelové zaměření a prezentují cíl maximálního zobecňování a dalšího využití. Zajímavostí je použitá databáze. Překvapivě je zbourána klasická vazba PHP na MySQL a celou knihu provází PostgreSQL. Pro ty, kdo pracují s tradiční databází, jde o zajímavá cvičení, ve kterých mohou uvedené příklady do MySQL převádět.
>>>>>

20-06-2010

Na Timovi
Ve světě