it´s too late to be late again

Články



Joomla!


Autor: Dan Rahmel
Vydal: Computer Press, 2010

Joomla! Mezi velmi kvalitní knihy o redakčních systémech se tato publikace zařadí zcela určitě. Její podtitul Podrobný průvodce tvorbou a správou webů je dostatečně vypovídající. Nabízí totiž velmi podrobný popis celé instalace a zprovoznění systému. Joomla je poměrně mladé prostředí a většina informací je k dispozici na webu. O to cennější je prezentovaná kniha, protože navíc sleduje i vývojový trend systému (zde ve verzi 1.5). Již první část je skvělá, protože vás na několika stranách provede celou instalací. Dokonce můžete získat pocit, že dál ani nemusíte pokračovat. Pouze implementace češtiny je trochu komplikovaná, to je ale dáno jejím umístěním na Internetu, protože pod odkazem z knihy jsem ji nenašel. Ale stačí chvilku pátrat. Její upload je již bezproblémový.
Druhá kapitola jde nad rámec záměru, protože se zabývá přípravou prostředí, ve kterém bude vaše Joomla přežívat. Že jde především o systémové propojení serveru Apache, jazyka PHP a databáze MySQL, je asi zřejmé, ale autor nechtěl ponechat nic náhodě a připravuje čtenáře na případná rizika a chyby.
Další část se již týká administrativního a redakčního prostředí. Vkládání obsahu a správa systému jsou základní dovednosti. Ale tvorba vlastního designu, ať již úpravou původního, nebo novým motivem, je velkou výzvou. Mít Joomlu, která vypadá jinak, ale využívá technické možnosti systému, je určitě přáním mnoha uživatelů. Za zmínku stojí i skutečnost, že se autor na celou problematiku dívá také z pohledu Linuxu, což nebývá obvyklé.

Velkým tématem knihy je fotogalerie. V nabídce jsou dvě alternativy pro její zprovoznění a způsob implementace je skutečně excelentní. Zejména Gallery2, která je samostatnou aplikací, nabízí velké možnosti. Ve spojení s Joomlou se stává publikačním systémem pro náročné. Způsob, jakým autor popisuje celou instalaci, je pochopitelný i průměrnému uživateli. A to včetně doplnění o další doprovodné pluginy.

V případě potřeby můžete Joomlu povýšit na elektronický obchod pomocí modulu VirtueMart. Pokryjete praktický celý obchodní systém od dodavatelů až po elektronický košík. V závěru se autor zaměřil na optimalizaci webu pro vyhledávače a případné samostatné skripty pro správu systému. Joomla je výrazně modulární a její skládání pružně reaguje na potřeby a záměry uživatelů. Rozhodně stojí za vyzkoušení.
>>>>>

29-05-2010

Na Timovi
Ve světě