it´s too late to be late again

Články



O programu Sibellius 6


Máte rádi hudbu, počítače a komponování? Tak prosím.

Rozsáhlé prostředí hudebního notačního programu Sibellius 6 nabízí silný nástroj každému, kdo má chuť skládat hudbu pomocí technologií. Jde o skvělé a promyšlené spojení kvalitního software s moderním pojetím výuky i vlastním komponováním. Může tak vzniknout zajímavé hudební studio, které je pro využití ve škole na velmi vysoké úrovni.

Klávesy

Co tedy Sibellius nabízí? Především mnoho funkcí, které pokrývají požadavky od základních škol až po terciální sféru a profesionální skládání. Můžete vytvářet partitury, přehrávat je, vytvářet vlastní kompozice a hudební aranžmá. Softwarové zpracování programu je založeno na magnetickém umisťování značek do hudební osnovy. Ačkoli to možná není úplně zřejmé, tato vlastnost je zásadní. Nedochází totiž k tomu, že by jednotlivé objekty vytvářely hudebně neřešitelné situace. Celý zápis vypadá velmi hezky a uspořádaně, je přehledný a některé prvky je možné i uzamknout. Do jednotlivých partitur lze vpisovat vlastní poznámky a vytvářet si studijní materiál pro sebe i žáky. Je možné jej kdykoli otevřít a spustit. Zvukově je program na špičkové úrovni. Výstup je samozřejmě ovlivněn použitým hardware. K dispozici je sbírka zvuků Sibellius Sound Essential, která se spouští přes interní přehrávač Sibellius Player.

K dispozici je také varianta Sibellius Student. Ta umožňuje pracovat v programu doma a do školy nosit hotové výstupy, které jsou opět spustitelné. Další moduly, které máte k dispozici, rozšiřují možnosti aplikace o scanning notových zápisů (Photo Score Ultimate) a převody zvukových stop do not (Audio Score Ultimate). Program je v licenci pro školy finančně asi na úrovni Cabri geometrie, nabízí ale zdarma demoverzi, která je omezená pouze časově při každém spuštění a neumí ukládat.

Pokud byste chtěli pracovat pouze v programu Sibellius 6, stačí vám běžný počítač. Program jsem zprovoznil i na průměrném notebooku 1.73 GHz s pamětí RAM 512 MB, ale to je opravdu minimum. Základní prostředí je anglické, nicméně existuje česká lokalizace, která je velmi kvalitní a do programu se instaluje.

22-05-2010

Na Timovi
Ve světě