it´s too late to be late again

Články



Začínáme programovat v jazyce Python


Autoři: Daryl Harms, Kenneth McDonald
Vydal: Computer Press, 2008

Začínáme programovat v jazyce Python Python je v dnešní době asi nejvhodnější platformou pro výuku programování. Minimální chybovost v zápisech, snadná instalace prostředí ve Windows i Linuxu a okamžitá reakce zapsaných kódů. Kniha je studijním průvodcem od úvodního definování pojmu až po velmi vyspělou práci na úrovni OOP. Jednotlivé kapitoly jsou poskládány tak, že lineárně vedou samouky, kteří mají chuť do Pythonu proniknout. Veškeré příklady jsou krátké a výstižné, není problém je okamžitě zkoušet. Můžete psát v konzoli (příkazovém řádku) nebo využít prostředí IDLE. Instalace je snadná, stačí stáhnout z webu Python.org instalační soubor a spustit. V Linuxu jsou balíčky k dispozici již v základní výbavě (Mandriva), opět je stačí nainstalovat.

Poté, co prostudujete základní programátorské řídící konstrukce (podmínky a cykly), nastoupí problematika tříd. Přestože jde o dost obtížnou kapitolu, Python sám o sobě nabízí velmi snadné pochopení jejich fungování. Pokud jste třídy řešili například v PHP, je pro vás práce v Pythonu sladkou odměnou.
Za zmínku stojí i kapitola o využití knihovny Tk. Jde vlastně o grafické prostředí (okna), které má podobný výstup jako například Visual Basic. Rozdíl zde samozřejmě je, pro vkládání objektů (Label, Button) a jejich formátování se používají textové zápisy, nikoli pouhé vykreslení. Struktura kódu je ale velmi jednoduchá a logická. Můžete si nadefinovat okno s posuvníky, umístit prvky, kam budete chtít a nakonec jim přidat události. Těm se tato kapitola příliš nevěnuje, což je škoda, ale závěr knihy je o to zajímavější. Nabízí práci s knihovnou HTMLgen, která využívá HTML kód a je možné ji zapojit do zpracování dat v prohlížeči (mně se ale nepodařilo knihovnu spustit a její vývoj se údajně již zastavil) nebo se systémem Zope.

Kromě těchto asi nejzajímavějších oblastí publikace nabízí i přímou vazbu Pythonu na Javu nebo C a C++. Její rozsah je hodně široký, ale vzhledem k tomu, že je určena pro začátečníky, nepouští se příliš do hloubky. I tak jsou některá témata pro více pročtení. Ale výsledek za to stojí. Na stránkách Computer Press si navíc můžete stáhnout zdrojové kódy k jednotlivým kapitolám, i když já bych doporučil je raději přepisovat ručně kvůli návykům v zápisu.
>>>>>

18-04-2010

Na Timovi
Ve světě