it´s too late to be late again

Články



Xfce na netbooku (1)


Osobní zkušenost je vždy k nezaplacení. A svět Linuxu inspirativní.

Rozhodl jsem se vyzkoušet místo Moblinu nové prostředí z jiné distribuce, a to ze dvou důvodů. Zvyk je železná košile a Moblin je svým rozhraním opravdu revoluční, téměř reformní. A jak známo, změna je vždy obtížnější než začínání od nuly. Druhým důvodem je nedávné spojení systémů Moblin a Maemo, které víceméně ukončuje slibně rozjetý projekt pro netbooky. Navíc mne zajímalo, čeho je maličký Acer schopen v tradičním linuxovém systému a prostředí. Je zřejmé, že použitelné je Gnome, ale Xfce mi připadá vhodnější. Do jeho role se sice tlačí i LXDE, pro malé monitory (9" – 10") se ale moc nehodí. Proto zpět k Xfce.

Logo Xfce

Instaloval jsem jej z Mandrivy 2010. První zvláštnost je v nabídce, kde máte k dispozici LXDE, ale Xfce nikoli. Proto jsem nejdříve nainstaloval Gnome a až posléze doplnil. Návod pro vytvoření optimálního prostředí, který Mandriva nabízí v publikaci k této verzi, je docela obsáhlý. První pocit je, že Xfce bylo testováno na Asusu, protože můj Acer odmítá některé systémové doplňky, nicméně vše běhá bez chyb. Plocha je čistá bez ikon a shora mi vyjíždí panel se základní nabídkou podobně jako v Moblinu. Není sice tak hezký, ale plně funkční. Odezva je dostatečná, i když ta moblinovská je rychlejší. Designově jsem docela spokojen. Stejné prostředí se dá samozřejmě nastavit i v Gnome.

Z hlediska používaných aplikací prakticky nemusím nic dodatečně řešit. Jediné zklamání je v multimediálním Totemu, který jsem měl dříve docela rád, ale v posledních různých distribucích je nevyladěný. Bylo to tak v Moblinu a stejně se chová i Xfce. Stačí ale použít SMPlayer, který mám nainstalován poprvé. Je výborný. Nepříjemnost se objevila ve výdrži baterie. Oproti Moblinu se její doba trochu zkrátila, což je u tříčlánkové baterie nepříjemné. I když stále lepší než u původních WIN XP. Je ale nutné zoptimalizovat vše, co lze.
Další problém, který Moblin nezná, je riziko v bobtnání systému. Nenápadně se občas v postupných aktualizacích objeví něco z KDE nebo Gnome, což může vést ke zpomalení. Problém je v tom, že není hned zřejmé, zda je každá aktualizace nutná, protože se řeší především bezpečnost. Typickým příkladem je balíček task-xfce. Původně jsem použil task-xfce-min, po upgrade se běh prostředí trochu zpomalil. Odstraněním opět zrychlil. To u Moblinu nehrozí, protože aktualizace systému probíhá v nezbytně nutné úrovni. Gnome jsem nakonec úplně vypnul a čekám, zda Xfce nebude protestovat. Zatím vše funguje a nabíhání systému je o několik sekund rychlejší.

V případě hledání vhodného operačního systému a prostředí je Xfce velkou pomocí. Chová se poměrně logicky a zvyknete si rychle. Jde o plnohodnotnou náhradu za KDE i Gnome a navíc má nádherné hlodavčí logo. Pro mne jde o platformu, která je dynamická a velmi snadno přizpůsobivá. Kromě netbooku jsem jej dal i na starý počítač (Pentium 733 MHz, RAM 256 MB). Kupodivu běhá stále docela svižně, takže staříka opět nevyhodím.

11-04-2010

Na Timovi
Ve světě