it´s too late to be late again

Články



Moblin - prostředí hlavně pro zábavu


Jednoduché řešení aneb Jaké si to uděláš, takové to máš.

Po několika týdnech používání Moblinu jsem si konečně ujasnil, které jeho aplikace jsou nejvhodnější. Jde samozřejmě o subjektivní pohled, přesto si dovoluji doporučit programy, které mají uživatelský přínos a systém nijak nekomplikují. Všechny jsou designově upraveny, aby odpovídaly filozofii Moblinu, např. nelze minimalizovat okna. Program buď běží, nebo je ukončen.

Kancelářský balík - OpenOffice má českou lokalizaci, pěkně zpracované rozhraní, které je jednoduché a rychlé. Není co řešit, ale k dispozici je také Abiword a Gnumeric.
Prohlížeč – tradičně Firefox, jsem na něj zvyklý. Bohužel, zatím bez češtiny. Ale je dostatečně rychlý a doplňky jsou snadno instalovatelné. Kromě něj je k dispozici Google Grome v linuxové verzi (Chromium) a defaultní prohlížeč, který má stejné jádro jako Firefox. Navíc v něm mám zásuvný modul Echofon, který umožňuje přímý vstup na Twitter.
Hudba – vzhledem k uzavřenosti formátu mp3 šlo o docela dlouhé rozhodování, nakonec zvítězil program VLC, který je poměrně komfortní. Kromě něj lze použít Rhythmbox nebo defaultní Media Player.
Video – největší problém mi vyřešil opět VLC, který spouští i filmy na DVD z externí mechaniky. Moblin nabízí opět Media Player nebo Totem, ale ani jeden se mi nelíbí. Totem je sice vyspělý, ale chybí zde ovladače pro čtení z DVD. A Moblin je zatím nenabízí. Stejnou záležitost jsem řešil i u Xfce v Mandrivě, vypadá to na obecný problém Totemu.
Obrázky – zvolil jsem gThumb, protože je dobře nastavitelný a přehledný. Je možné také použít pěkný Mirage nebo opět Media Player.
Textový program – mám nastaven Gedit, který je implementován z GNOME. Je tu sice i Mousepad z Xfce, ale nechal jsem zde to, co bylo předinstalováno. Oba jsou srovnatelné, možná jej vyměním.
Terminál – opět se držím toho z GNOME, protože zde již byl. Xfce ale nabízí zvůj X-Terminál, který pracuje stejně.
Správce souborů – používám původní, je jednoduchý a přehledný. Je možné nainstalovat i Thunar z Xfce, který nabízí stejné vlastnosti.
Správce souborů dvoupanelový – jedině Midnight Commander, zde nemám potřebu cokoli jiného hledat. Ani neřeším, zda je něco lepšího k dispozici.
Komunikátor – zatím používám Pidgin a Skype. Bohužel, problém je v Google Talk, kde stále nefunguje zvukový přenos. Ten zajišťuje Empathy, ale tady bude třeba asi ještě chvíli hledat.
Pošta – používám jenom webové rozhraní, ale k dispozici je přednastavený Anjal E-mail Reader nebo Thunderbird E-mail. Upozornění z Gmailu zprostředkovává Pidgin.
RSS - velmi pohodlný je program Liferea Feed Reader, který je v repozitáři Moblinu. Nastavení i obsluha je jednoduchá a okamžitě funkční.

Tento přehled ukazuje snadno použitelné aplikace a navíc je vidět, co všechno Moblin jako operační systém nabízí. Pro někoho málo, pro jiného dost. Kromě těchto programů je zde velké množství her, které neuvádím. Ale i mezi nimi mám své favority. Vzdělávací programy nabízí noční oblohu, malování, geometrii, algebru nebo psaní všemi deseti. Také je zřejmá propojenost Moblinu s prostředím Xfce.

15-02-2010

Na Timovi
Ve světě