it´s too late to be late again

Články



Ubuntu 9.10 CZ


Autoři: Ivan Bíbr a kolektiv
Vydal: Computer Press, 2009

Ubuntu 9.10 CZ Praktická příručka uživatele Linuxu pro nadšence, kteří pracují s Ubuntu, přináší novou verzi operačního systému. Nedávno jsem četl, že název Ubuntu se stává synonymem pro celou linuxovou platformu. Ačkoli z toho moc velkou radost nemám (Linux je Linux), je pravda, že se dnes stalo nejrozšířenější distribucí. A asi i nejoblíbenější. Uživatelé Ubuntu ví proč. Celý operační systém působí velmi kompaktně a promyšleně. Obsahuje ty aplikace, u kterých se předpokládá nejširší použitelnost. Na rozdíl od Mandrivy nepůsobí tak robustně a navíc pomáhá tím, že příliš nekomplikuje rozhodování při výběru vhodné aplikace. Ubuntu nainstalujete a používáte. Víc nemusíte řešit. Primárním prostředím je GNOME a jeho uživatelské rozšíření je na úrovni KDE právě díky této distribuci.

Publikace je průvodce s osobitým autorským přístupem. Pokud znáte knihy o Mandrivě, máte pocit, že čtete jejich pokračování. Komplexnost a struktura celé příručky je ideální pro každého uživatele. Začíná se instalací a popisem základních nastavení. Další část knihy se věnuje aplikacím, což je dobrý přístup, protože ty zajímají uživatele nejvíce. Ubuntu míří do řad mladší generace, proto se publikace hodně zaměřuje i na hry. A vůbec nejde jenom o nějaké menší arkády. Zahrát si můžete strategie nebo vyzkoušet simulátory. Pokračující poměrně rozsáhlá kapitola se týká systémových záležitostí Ubuntu. Jde o správu ve všech souvislostech se sítěmi, vnitřním nastavením, vhodnými ovladači a zabezpečením.

Je otázkou, která linuxová distribuce je vlastně nejvhodnější pro desktopy a v poslední době i pro notebooky? Stále to je o zvyku a vlivu okolí. Pokud se naučíte pohybovat v jednom prostředí, nemáte potřebu přeskakovat z jedné platformy na druhou. Ale Ubuntu tyto zvyky narušuje a dodnes si získalo mnoho uživatelů jiných distribucí. Existuje i odlehčená varianta Ubuntu Netbook Remix (UNR), která je cílena na malé netbooky. Na přiložených DVD ji sice nenajdete, ale její obraz je volně ke stažení. Nabízí graficky propracované prostředí, které je celé ve filozofii Ubuntu. Má promyšlené aplikace, nekomplikované aktualizace, jednoduché a intuitivní nastavení a v poslední verzi i českou lokalizaci.

Kniha je opravdu velmi komplexní. Nejde jenom o obsah, ale i o formu. Je možné předpokládat, že po ní sáhne zvědavý začátečník i poněkud tápající uživatel, který si potřebuje upřesnit aplikační využití nebo vyřešit problém v systémovém nastavení.
>>>>>

08-02-2010

Na Timovi
Ve světě