it´s too late to be late again

Články



Moblin – doplňkové aplikace


Není třeba se omezovat jen na nabízené programy, systém zvládne víc.

Moblin jako operační systém v sobě obsahuje dvě prostředí – Moblin UI a Xfce. Obě jsou propojena mezi sebou tak, že je možné některé aplikace z Xfce využít. V Manage Apps stačí toto prostředí vybrat a veškeré programy se objeví v hlavním okně. Podstatné je, že prakticky všechny mají význam pro systém, takže nečekejte žádné nové hry nebo jiné uživatelské programy.

Za nejlepší považuji Vyhledávač aplikací, který nabízí jiný přehled nainstalovaných programů. Takový manažer bohužel v původním Moblinu není, což je škoda. Přestože je orientace v základním prostředí velmi rychlá a přehledná, Xfce je tradičnější. Další výbornou aplikací je Taskmanager, který ukazuje zatížení procesoru a operační paměti. U netbooku jde o velmi vhodné průběžné sledování. Správce souborů Thunar je designově stejný jako ten původní, načítá se ale trochu rychleji. Celkově doinstalace Xfce systém trochu zpomalí, ale vzhledem k rychlosti Moblinu jde o zanedbatelnou záležitost. A hlavně má nádherné hlodavčí logo.

Už jsem na netbooku vyzkoušel LXDE i Xfce z Mandrivy a první uvedené prostředí mi moc vhodné nepřipadá. Je opravdu rychlé a odlehčené o náročnější aplikace. Jeho uživatelské zpracování ale vyžaduje větší rozlišení, než malé netbooky mají. Doporučil bych jej spíše na pomalejší notebook. Xfce má větší ikony a tím také vyšší využitelnost. Jeho rychlost je srovnatelná s LXDE a pro netbooky zatím nemá mezi tradičními platformami konkurenci. Nepočítám sem Moblin, ten má k tradicím hodně daleko.

Malá zajímavost - v době psaní tohoto článku došlo k programové aktualizaci Moblinu, která přinesla vynikající aplikace. Jde o výukové programy, dokonce se mezi nimi objevilo i "želví" programování. A hlavně výborný prohlížeč obrázků Mirage, který je rychlý a přehledný. Teď už opravdu zbývá jen video z DVD mechaniky. A to bezvadně řeší program VLC.

01-02-2010

Na Timovi
Ve světě