it´s too late to be late again

Články



Pište správně česky


Autoři: Dalibor a Petr Behúnovi
Vydal: Zoner Press, 2009

Pište správně česky - poradna šílených korektorů Podtitul knihy je poradna šílených korektorů a tato slova jsou opravdu trefná. Skutečně jde o velké množství rad, které se hodí. Česká gramatika má velké kouzlo. Používá výrazy, které mohou být zaměnitelné špatně použitým tvarem, což může vést k zajímavým situacím. Co třeba vyjádření: Chvíli nato jsem přišel na to, co je NATO. Nezní taková věta krásně? Víte, jak se správně skloňuje Rio de Janeiro? A jde to i jinak? Nebo Korea? Proč se za slovem viz nepíše tečka? Jak máme správně nakládat s mezerou u číslovek? Kniha nabízí vysvětlení mnoha jazykových rébusů, o kterých možná ani nepřemýšlíme.

Členění publikace má logickou strukturu. Od jednodušších a motivačně lákavých (nejde náhodou o pleonasmus?) až po větné oříšky, které mohou být i lehce stresující. Autoři mají dostatečné zkušenosti s chybami a od nich se odvíjí ukázkové příklady. Můžete se dozvědět, co jsou nestupňovatelná přídavná jména nebo vyzkoušet dvojité stupňování. Zajímavý je boj s čárkami, podle autorů nerovný, nicméně vyzývající. A co slova jako antedatovat, protežovat, exspirace, leitmotiv nebo oslyšet? Zdají se vám divná? Věřte, že jsou zapsána správně, i když hovorová čeština si je uzpůsobuje podle potřeb a tempa doby.

Zoner Press mne vydáním této knihy trochu překvapil. Ale po přečtení mi je vše jasné. Jde o rozšířené vydání internetových článků, které má v této knižní podobě pro každého bloggera velkou uživatelskou hodnotu. Autoři zároveň provozují tematicky zaměřený web Proofreading.cz, kde najdete i erratu k publikaci. Zní to neuvěřitelně, ale i u knihy zaměřené na správné použití češtiny má své místo. A závěr? Vynikající kniha, kterou můžete číst jako beletrii. Opravdové odkrývání záhad.
>>>>>

20-01-2010

Na Timovi
Ve světě