it´s too late to be late again

Články



Moblin naostro


Zase o několik kroků, dnů a zkušeností dál.

Používání Moblinu v ostré verzi ukazuje nové vlastnosti tohoto zajímavého prostředí. Předně musím podotknout, že netbook používám jako doplňkový nástroj a do podobných experimentů bych se se u klíčového počítače asi nepouštěl. Mezi klady jednoznačně patří rychlost ve všech směrech. Od spuštění po ukončení nenastává žádná prodleva, co otevřu, to funguje (aplikace, nikoli formáty). Všechny běžné programy zde mají svoji alternativu, v podstatě klasický přístup všech linuxových distribucí. Velmi dobré je připojení na Internet, mám na mysli hardwarovou stránku. Wi-fi je spolehlivá a připojuje se při každém spuštění. Konektivita přes pevnou linku je také bezproblémová a případné proxy nastavení snadno proveditelné. Softwarová oblast je řešena dvojím způsobem. Interní repozitář umožňuje okamžitou instalaci vlastním procesem přes grafické rozhraní. Aplikací zde ale zatím mnoho není. Druhý způsob je přes Settings a Manage Apps, kde je možné vyhledat potřebné balíčky a nainstalovat. Zatím je to jediný způsob, jak mít Open Office. Pokud byste jej nechtěli, k dispozici je textový Abiword a tabulkový Gnumeric.

Abych Moblin jenom nechválil, má i své stinné stránky. Asi nejhorší je poměrně slabá vybavenost u některých používaných kodeků. Jde hlavně o ty uzavřené. Linuxovská filozofie o používání pouze otevřených formátů je tím nejhorším počinem směrem k uživateli. Co s tím? Řadu těchto formátů si můžete doinstalovat, ale nejhorší je zjistit, kde je vzít. Prakticky jediným návodem je nekoordinované diskusní fórum na stránkách projektu Moblin.org. Reakce také vychází spíše z ochoty jiných uživatelů než od provozovatele prostředí. Další negativní stránkou prostředí je jeho nezvyklá logika. Je to stejné jako přechod k novému mobilnímu telefonu s jiným způsobem ovládání. Přestože jde o intuitivní prostředí, je to poměrně radikální změna. Mně se moc nelíbí aplikace Media Player. Je sice univerzální pro obrázky, hudbu i video, ale moc toho neumí a chová se jinak, než běžný uživatel očekává. Právě zde je dobré prolustrovat vnitřní repozitář.

Moblin má jediný cíl, přesměrovat myšlení a zvyky uživatelů na prostředí, kde funkčnost, přístupnost a komunikace vítězí nad závislostí na jednom operačním systému. V podstatě chce, aby uživatel žádný systém neřešil. Přesně o tom jsou mobilní telefony, Moblin se nesnaží suplovat notebooky, ale vyplnit uživatelský prostor mezi nimi a mobilními komunikátory.

Sám nevím, jak dlouho jej budu mít na netbooku já. Spíše díky zvyku bych zde měl raději Mandrivu, ale ta popsanou oblast zatím řeší velmi opatrně. Má také netbookové prostředí (LXDE), které je tradičnější, ale především nedořešený způsob instalace bez DVD mechaniky. Moblin nabízí právě v tomto směru systémový přístup. Navíc velmi jednoduchý. Ještě poznámka - chvíli mi trvalo než jsem pochopil, že Moblin je přístupný ve dvou úrovních. Buď jako grafické prostředí jiných distribucí (UNR), nebo jako samostatný operační systém (Moblin.org).

11-01-2010

Na Timovi
Ve světě