it´s too late to be late again

Články



Nová Mandriva Linux CZ


Přináší současné vydání něco nového, nebo jde opravdu jenom o aktualizaci?

Od Mandrivy k Mandrivě Teprve nedávno jsem se dostal k tomu, abych si přečetl publikaci o Mandrivě 2009. A hned poté jsem se náhodou dostal k verzi Mandriva 2010. Pravda, trochu nestandardní postup, ale musím říct, že to je zajímavé srovnání. S Mandrivou 2009 mám roční uživatelskou zkušenost. Výborný systém, který výrazně zkvalitňuje starší verze a hodně se věnuje prostředí Gnome (2.28). MDV 2010 v tomto trendu pokračuje a nabízí samozřejmě i KDE (4.3.2).
Aktualizace z 2009 na 2010 je bezproblémová, proto jsem se zaměřil hlavně na porovnání obou verzí. První poznatek vychází z uživatelských potřeb. Nutno podotknout, že nová Mandriva 2010 mi v souvislosti s použitým hardware nepřináší nic převratného. Funguje stejně rychle, stejně spolehlivě, nabízí stejně výborné aplikace i rozhraní. Srovnávám samozřejmě s Mandrivou 2009, nikoli se staršími verzemi. Nejvíce jsem se těšil na Moblin, o kterém jsem četl, že v mandriváckém provedení překonává i vlastní systém. Tady jsem asi nejvíce zklamán, protože se mi jej nepodařilo nainstalovat. A to i přes různé nápovědy a rady, kterými jsem se prokousal. Hodně jsem spoléhal právě na publikaci Mandriva Linux 2010. Netbookům je sice jedna kapitola věnována (XFCE), bohužel nikoli Moblinu. A tak opět malé zklamání, i když se dá očekávat, že jej do příštích verzí zařadí.

Pokud bych se měl zmínit o knize z hlediska komplexnosti, jediným vyjádřením je veliká chvála. V případě, že je vaším prvním mandriváckým průvodcem, je skvělá, možná i povinná. Dokonce si myslím, že podtitul příručka je trochu degradující, protože publikace nabízí mnohem víc než pouhou instalaci. Obsahově je rozsáhlá, s dostatečnou kvalitou podanou jazykem srozumitelným i začátečníkům. Při srovnání s knihou Mandriva 2009 se samozřejmě změnil obsah některých kapitol. Loňské vydání má vysokou úroveň, která se velmi obtížně překonává, proto vnímám novou publikaci spíše jako pokračování. Stejně jako předchozí knihy, obsahuje instalační i aplikační DVD, která jsou dostatečná pro stabilní systémové řešení desktopu i notebooku. Největší přínos je zkrátka v oblasti netbooků, a to i přes absenci Moblinu.

Velká část knihy se věnuje uživatelskému prostředí, což ale také není nic nového. Instalace je tak intuitivní, že tištěného průvodce ani nepotřebuje. Já bych uvítal ještě více pozornosti uživatelským zkušenostem. Vydefinovat, co vlastně je k určitým činnostem potřeba, která verze je pro ně dostačující, jaké aplikace nejvhodnější. Přes kancelářské programy až po multimédia, hry a sociální sítě. Nebo porovnat konzervativnější prostředí s modernější grafikou. Nejrevolučnější je totiž pro mne stále druhý díl z roku 2006 (Mandriva Linux CZ pod lupou), který byl pouze v krabicové verzi a neměl s instalací nic společného. To mi v novějších vydáních trochu chybí. Je ale pravda, že Mandriva Linux má živou webovou podporu, kterou moderují i autoři této publikace.

Asi jsem měl začít tím, že pod knihou jsou podepsáni Ivan Bíbr a kolektiv a vydavatelem Computer Press, ale toto spojení je již osvědčenou tradicí Mandrivy. Což všichni uživatelé samozřejmě ví.
>>>>>

11-12-2009

Na Timovi
Ve světě