it´s too late to be late again

Články



Moblin naživo


Může Moblin nahradit Windows XP? Ano, může!

Instalaci Moblinu předcházelo vyzkoušení systému Ubuntu Netbook Remix (UNR) ve verzi 9.04. Designově vypadá stejně, takže šlo především o rychlost a dopad na spotřebu. A výsledek? Systém je pěkný, ale ne zcela přesvědčivý, pořád jsem měl pocit, že oproti původním Windows XP nepřináší příliš velké uživatelské inovace, je pouze jiný.
Zkusil jsem tedy nainstalovat Moblin v podobě, jak jej nabízí domovský vývojový web (verze 2.1). Celý proces byl docela rychlý, z nabídky jsem vybral české prostředí a typ klávesnice, zavedl svůj uživatelský účet a systém běžel. Bohužel, česká lokalizace je zatím pouze částečná. Nejvíce jsem byl zvědav na instalace aplikací, protože repozitář je opravdu stále velmi chudý. Přes Settings a Manage Apps jsem ale během několika minut našel OpenOffice přímo pro Moblin. A tento článek už píšu v programu OOWriter.

Vlastní start systému je opravdu rychlý. To zkrátka Windows neumí. Zkoušel jsem spustit WIN 7 Starter a čas byl srovnatelný s WIN XP. Zajímavá je také výdrž baterie. Stav ukazuje 9 % energie, což u Windows znamenalo automatické vypínání některých komponent, popř. celého systému. V Moblinu jsem jel na wi-fi dalších 15 minut a baterie ukázala 5 %. Je vidět, že společnost Intel drží slovo a její podpora procesorům Atom se na úspornost zaměřuje primárně. Interní prohlížeč pracuje na stejném jádru jako Mozilla Firefox a je velmi rychlý. Je propojen se sekcí MyZone, navštívené stránky zde zůstávají v náhledu. Já jsem si ale doinstaloval Firefox, který najdete přímo v repozitáři. Problém nastává při spuštění souborů v mp3. Jde o uzavřený formát a v Moblinu není. Naštěstí jde o řešitelnou záležitost, na webu je možné zdarma stáhnout potřebný kodek (rpm balíček). A Whitesnake už hrají.
Stabilita Moblinu nikde nekulhá, jenom se občas objeví informace o chybě a možnost zaslání vývojovému prostředí. Její dopad jsem ale zatím nikde nepoznal. Celý systém drží, zatím nedošlo k žádnému jeho vypnutí nebo restartu. Je ale pravda, že jej používám poměrně krátce. Jediné aplikace, které spadly, byly některé hry, ale to mne příliš netrápí. Příjemnou změnou je trochu odlišná verze TuxRacera, hra má alespoň nový náboj.

Srovnávat nesrovnatelné nelze, proto nebudu tvrdit, že Moblin je lepší než Windows. Opravdu to nevím. Mně vyhovuje jako doplňkový nástroj, který má velké cestovní přednosti, a zároveň si nese určitá rizika všech Open Source produktů. U Windows je prioritou stabilita a kompatibilnost běžných programů, proto jde spíše o filozofii uživatele. Pokud nepotřebujete netbook jako počítač pro plnění školních nebo pracovních úkolů vázaných na Windows a MS Office, možná se vyplatí Moblin vyzkoušet. Třeba si jej oblíbíte. Za zmínku stojí, že vychází z distribuce Fedora, se kterou jsem nikdy nepracoval. I to je pro mne nová zkušenost.

06-12-2009

Na Timovi
Ve světě