it´s too late to be late again

Články



O virech a jiné havěti


O tom, že viry jsou škodlivé a mají vždy trochu náskok.

Do procesu rozhodování se vloudil Virus. Je zákeřný a bohužel zanechává dlouhodobé následky. Napadá postupně operační paměti a vyznačuje se nečekaným úderem. Jeho aktivita se projevuje v různých časových intervalech a zdá se, že je závislá na fyzické přítomnosti přenašečů-infikátorů.
Největší nebezpečí je ve způsobu zpracování informací. Přestože je většina programů původně napsána tak, aby pracovala nezávisle na ostatních, působením viru se stávají nesamostatnými. Požadovaný impuls přichází z lokálních ideově orientovaných center a soustřeďuje činnost programů do jednoho směru. Je velmi flexibilní a dokáže pružně reagovat na případné změny.
Operační paměti ale fungují, žádná nehlásí poruchu. Drobná nefunkčnost by ani nevadila, protože mají všechny čtyřletou záruční dobu a veškeré opravy jdou z daní. Navíc by se mohl vyčistit vnitřek skříní. Mám ale obavy, že by se častější odpojení mohlo vykládat jako úmyslné poškozování systému, což je v rozporu s výše uvedenou strategií. A také by se případné odstranění prachu projevilo jako velká datová rezerva, neboli, kde nic není...

Občas se podaří problém lokalizovat a pustit nějakou antivirovou očistu. Ta nyní běží a má snahu řídit se vlastním nastavením. Bohužel, ne vždy se podaří systém vyčistit a nějaký ten Virus proklouzne. Typickým příkladem je návrh očisty systému snížením výkonu o 4 procenta a zpomalením běhu operačních pamětí o 20 procent, to vše na dobu dočasnou. Vzhledem k tomu, že je zřejmé, kde je největší problém, zdá se tento postup správný. Navíc by to pomohlo i v hodnocení operačních pamětí na straně klientů. Virus si ale poradil a navrhl vlastní řešení, to čtyřprocentní, pro všechny paměti. Bohužel, jedna oblast serveru je infikována více a v antivirovém balíčku se to okamžitě projevilo další úpravou řešení. Samozřejmě ve prospěch infikátorů.
Je otázkou, zda to bude mít nějaký význam. Je zde totiž reálné nebezpečí, že přílišná aktivita virů se postupně přenese i do klientských řad a z nepříjemného působení této havěti se stane normální stav. Jakýkoli jiný program, který bude pracovat správně, se stane virem, neboť půjde proti trendu.

BTW: Původně jsem chtěl psát i o procesorech, ale nějak je nemohu najít. Asi už nejsou potřeba.

03-11-2009

Na Timovi
Ve světě