it´s too late to be late again

Články



O čem je Twitter?


(What are you doing?) aneb Několik slov o jednoduché sociální síti.

Krátký článek představuje zajímavou službu, která je na rozhraní mezi sociální sítí a komunikačním prostředím. Neberte jej jako návod, ale spíše jako propagaci dobrého a zábavného pomocníka. Já bych rád zůstal u označení sociální síť, protože Twitter má schopnost utvářet komunitní vazby, tzv. following a followers.
Jiné pojmenování pro Twitter je mikroblog. Je velmi trefné, protože každý autor příspěvků vlastně tímto osobní miniblog provozuje. Podstata Twitteru je v posílání krátkých zpráv do počtu 140 znaků. To znamená, že nejde o žádné soubory, např. fotografie, ale pouze o krátké texty. V podstatě odpovídáte na poměrně cílenou otázku What are you doing?

Following jsou účty (osoby), které chcete sledovat vy. Znamená to, že se jim tímto hlásíte jako jejich čtenáři. Followers jsou naopak účty, které chtějí sledovat vás a logicky žádají o souhlas. Twitter umožňuje řadu nastavení v Settings, účet lze oživit krátkou anotací a obrázkem, fotografií, logem, apod. Followers se totiž ukazují pomocí ikon z těchto obrázků. Příspěvky lze také propojovat případnou reakcí na něčí záznam.

Twitter - ukázka prostředí

Po registraci, která je jednoduchá, již můžete tweetovat. Dnes existuje několik aplikací pro mobilní zařízení, které umožňují komfortní a flexibilní psaní a odesílání. Budete chodit po horách a chcete svým známým sdělit okamžitý prožitek? Stačí vzít telefon a zprávu zveřejnit. Twitter je možné naplňovat příspěvky i přes webové rozhraní, k dispozici je rovněž možnost jeho umístění do webu pomocí HTML kódu. V nabídce jsou rovněž jednoduché widgety pro Facebook nebo My Space.

Twitter - umístění do webu

Já zatím beru Twitter jako hračku, která mi jednou může nahradit mikroblog. Jedním z důvodů, proč jsem tak zatím neučinil, je skutečnost, že Twitter mívá výpadky a na webu by prázdný box nevypadal dobře.
Pokud jej budete používat přes webové rozhraní, můžete si nastavit design z nabízených šablon nebo vlastní úpravou. Zatím není lokalizován do češtiny, je to ale otázka času, protože zájem o tweetování je v Česku veliký. Mikroblogových služeb je i v českém prostředí více, ale Twitter je zajímavější díky množství registrovaných uživatelů.
>>>>>

17-10-2009

Na Timovi
Ve světě