it´s too late to be late again

Články



Ekonomie dobra a zla


Snaha dnešní ekonomie převést vše na sebelásku a kalkul je tak silná, že podobné úvahy se neodvážil ani Epikuros (autor).

Když vyšla kniha Tomáše Sedláčka Ekonomie dobra a zla, okamžitě jsem si ji koupil. Bylo mi totiž jasné, že chybu neudělám. A po přečtení musím říct, že jsem za ni rád. Ekonomie možná působí jako hra čísel a peněz, ale právě v podání Tomáše Sedláčka se stává filozofií a impulsem pro zamyšlení. Z každého autorova vystoupení plyne neuvěřitelný klid a pohoda, což se přeneslo i do této knihy. Podobenství, která používá při vysvětlování, jsou navíc velmi trefná.

Na jedné straně velmi hezky zpracovaná historie, která mne dokázala zaujmout i přes můj velmi laxní vztah k dějinám. Na druhé straně zajímavá úvaha nad aktuálním děním, zejména krizí. Třeba přirovnání k hospodaření se dřevem a jeho pálením je nádherné, obzvlášť v souvislosti se současnými problémy. Poučení z historie i logičnost autorových úvah je tak snadno pochopitelná, že není možné, aby se ve skutečnosti odehrávalo to, co se děje. S přečtením se objevuje další nechuť k politickým hrám našich nejvyšších, neboť jejich stranická odevzdanost se vyvíjí v neuvěřitelném protipólu ke společenské potřebnosti. Opět se totiž ukazuje, že přílišná (p)oddanost politickým cílům oproti zdravému rozumu je vizitkou nepříliš vysoké úrovně intelektu.

Kniha je nadčasová, bohužel. Opravdu si nejsem jist, že naše současná ekonomická veřejnost je dostatečně vyspělá, aby se v ní našla. Ale číst by se měla. Některými dokonce vícekrát.

28-09-2009

Na Timovi
Ve světě