it´s too late to be late again

Články



Microsoft Excel 2007 pro manažery a ekonomy


Autoři: Milan Brož, Václav Bezvoda
Vydal: Computer Press, 2009

Microsoft Excel 2007 pro manažery a ekonomy Najít v záplavě knih o Office programech včetně Excelu nějakou publikaci s vyšší přidanou hodnotou může být někdy docela složité. Tato kniha ve svém pátém vydání jde hledání hodně naproti. Už z názvu je zřejmé, že má svoji cílovou skupinu a obsah tomu odpovídá. Rozhodně nejde o žádné manuály pro začátečníky.
Pokud byste chtěli aplikovat některé návody v praxi, je nutné mít matematický základ. Přestože by se mnou možná hodně lidí nesouhlasilo, jsem přesvědčen, že pochopit Excel bez matematických znalostí prakticky není možné. Mám na mysli nejen základní stavbu programu, která má charakter práce s poli, ale také orientaci v nabízených funkcích mimo běžný součet nebo aritmetický průměr. A tyto kniha to jenom potvrzuje. Zejména v oblasti statistiky.

Co obsahuje? Široký záběr začíná použitím vzorců a funkcí, kde je hodně důležitá část o maticích. Maticový počet se na středních školách běžně neučí, nicméně je vhodné jej mít alespoň v nadstandardních výběrových předmětech. I když má zpracování problematiky vazbu na ekonomické využití, je docela zajímavé Excel používat jako nástroj pro zpestření výuky vektorů. Přímá souvislost matematiky s tabulkovými kalkulátory se na středních školách moc neobjevuje, ale tady je to podle mne i dost motivační. Zkrátka, matice zde dostaly prostor poměrně neobvyklý.

Kniha je o nástrojích pro analýzu a prognózu. Proto také obsahuje kapitolu o grafech, která je doplněna praktickými příklady. Nejde o žádné základní sloupce nebo spojnice, ale o složitější aplikace do praxe. Hledání řešení, scénáře nebo přehledy, to jsou již hodně náročné kapitoly, především na pochopení využití.
Přes veškerou obtížnost najdete v závěrečné části schéma na odbourávání alkoholu v krvi, což je příklad, který se mi hodí do semináře. Nepochybuji, že bude přijat s nadšením.
>>>>>

01-09-2009

Na Timovi
Ve světě