it´s too late to be late again

Články



Ubuntu 8.10 CZ


Autor: Ivan Bíbr a kolektiv
Vydal: Computer Press, 2008

Ubuntu 8.10 CZ Hned po přečtení prvních řádků mi bylo jasné, že autorství se nezapře. Ivan Bíbr je snad za všemi publikacemi o Linuxu Mandrivě (Mandrake) a kniha o Ubuntu je psána ve stejném stylu. Ale pozor, tuto skutečnost považuji za plus. Možná jsem ovlivněn tím, že prakticky všechny Mandrivy doma mám, a proto mi připadá tato kniha jako volné pokračování.
Jak ji nejlépe charakterizovat? Jde o průvodce distribucí, která je podle průzkumů nejoblíbenější v současném linuxovém světě. Je pravda, že vypadá výborně a hlavně působí optimisticky. Určitě za to může i logo Ubuntu, které modeluje spojené postavy při pohledu shora.
Ubuntu vzniklo z Debianu jako uživatelsky přijatelnější varianta, která je dnes považována za suverénní distribuci. Vychází jednou za dva roky (na rozdíl od Mandrivy, která vychází dvakrát za rok), což je podle mne lepší. Je více času pro technickou podporu a nové verze zbytečně nelákají k přeinstalacím.

Teď ke knize. Jak jsem uvedl, jde o průvodce. V první části se řeší především instalace, která je ale velmi jednoduchá. Ve druhé části najdete popis prostředí i dalších aplikací, které jsou součástí instalačního DVD. Ta jsou zde dvě, pro 32bitovou a 64bitovou platformu.
Můžete se rozhodnout, zda chcete Ubuntu instalovat, nebo pouze vyzkoušet. Já jsem začal instalací na PIII (733 MHz, RAM 256 MB) a dost jsem pohořel. I autor doporučuje minimální frekvenci 1 GHz a operační paměť 512 MB. Takže na slabších počítačích to ani nezkoušejte. Instalace se sice povedla (napodruhé, při vypnutém apic), ale spuštění se nedařilo. Pro srovnání: na tomto PC běží Mandriva 2008 s prostředím KDE a docela svižně. Poté jsem Ubuntu pustil na notebooku přímo z DVD a musím říct, že to stojí za pokus! Bootování sice chvíli trvá (nutno nastavit v BIOSu), ale vlastní aplikace už běhá docela rychle. Seznam programů, které zde najdete, dokáže pokrýt základní uživatelské potřeby a plní tak vizi Open Source najít k licencovanému software jinou alternativu.

Pokud chcete s Ubuntu začít, knihu si určitě kupte. Je jediná na trhu a dostatečně vysvětluje vše potřebné. Ivan Bíbr je navíc zárukou kvalitního přístupu a jeho knihy se čtou velmi dobře. Já jsem si ujasnil jednu skutečnost, vyrostl jsem na Mandrivě a nemám potřebu měnit své zvyky. Každá distribuce nabízí prakticky stejné možnosti a Ubuntu je pro mne na druhém místě. Kdybych ale s Linuxem začínal, asi bych se mu nebránil, prvenství v oblíbenosti mu patří právem. Takže díky za každou publikaci podobného charakteru.
>>>>>

24-08-2009

Na Timovi
Ve světě