it´s too late to be late again

Články



Tanatonauti


Odmítli jste zakročit a zastavit je. Nyní jsou tam.

Kniha má v podtitulu Cestovatelé za hranice smrti a Bernard Werber se v ní opravdu pořádně rozjel. Po zásazích do mozku a mravenčí trilogii tentokrát zvolil odvážnější téma. Cestování za hranice smrti má velký nádech tajemna a někteří čtenáři možná i trochu znejistí. Autor asi také podráždí představitele církví. Jestliže protestovali u Šifry Mistra Leonarda, tak Tanatonauti jdou mnohem dál.

Zkoumání světa za hranicí smrti je lákavá výzva, ale napsat knihu tak, aby nebyla stereotypní, je v tomto směru dost obtížné. Nikoli ale pro B. Werbera. Bezvadně do příběhu začlenil účast náboženských vyznání z celého světa. Rozdělil jim role hodných a zlých a moc je nešetřil. To je druhá tvář knihy, na jedné straně téma, které může být kontroverzní, na druhé straně přímá účast církví na odhalování tajů, které by asi měly zůstat trochu tabu. Například rozhovor andělů s duší nebo oficiální sazebník, který určuje míru převtělování jako daň za chování v reálném světě.
V Tanatonautech došlo ke spojení mnoha témat reálného života. Řeší se zde vysoká politika, věda, která bloudí mezi fakty a domněnkami, chování lidí a vytváření nových hodnotových měřítek.

Podle tanatonautů je svět za smrtí cesta, která vede jenom jedním směrem. Jde před barevné mody, až končí v blízkosti něčeho, co možná je, možná také není. Taková limita v nevlastním bodě. Nikdo se na konec nedostane, i když závěr příběhu napovídá něco jiného. Skoro bych řekl, že si B.W. nechal otevřená vrátka pro možné pokračování.

02-08-2009

Na Timovi
Ve světě