it´s too late to be late again

Články



Obchodník se smrtí


Většina číšníků si myslela, že jsem Němec, což byl vcelku omluvitelný omyl vzhledem k tomu, že se město Němci hemžilo. Chodili ve dvanáctičlenných skupinách s batohy na zádech, roztažení po celé ulici. Jistě, pro většinu Němců je Praha jen pár hodin rychlým tankem, takže není divu, že se tu chovají jako na konci vlastní zahrady.

Jak je vidět z ukázky, kniha je zajímavě vtipná. Nejde o žádný laciný humor, ale o docela trefnou nadsázku, která se Hugh Lauriemu opravdu povedla. Hlavní hrdina Thomas Lang vystupuje v roli agenta, jehož úloha je až do konce knihy lehce zmatená. Příběh provází snesitelná dávka cynismu, okořeněna černým humorem a průpovídkami, které mají hodně osobitý význam. A tak se hrdina motá mezi obchodníky se zbraněmi, nájemnými vrahy a zkorumpovanými státními zájmy, a po celou dobu není jasné, kdo je vlastně pro a kdo proti.

Nečekejte velké thrillerovské zvraty, trochu trvalo, než mi došlo, že smysl knihy je spíše v určité nadhledové absurdnosti než v příběhu samotném. Rozhodně mne nadchlo líčení pobytu v Praze, které je opravdu vtipné. Nevím, jestli tu Hugh Laurie, který je znám spíše jako Dr. House, někdy byl, ale dost se trefil. Škoda, že zatím neměl akci ve Varech, tady by našel také dost inspirace.

Knihu jsem četl poměrně dlouho, několikrát jsem ji odložil a stejněkrát se k ní vrátil. Pořád jsem měl pocit, že ji dočíst musím. Jednak knihy opravdu dočítám, a dále jsem byl fakt zvědav, v co se nakonec celá pointa změní. Tak trochu parodické vyústění mělo i lehkou gradaci, ale největší hodnota knihy je ve zvláštním humoru, který mi docela sedl. I když si nejsem jist, že jej každý přijme. Je to stejné jako s Gregorym Housem.

20-06-2009

Na Timovi
Ve světě