it´s too late to be late again

Články



Jak na HDR fotografie


Úprava fotografií není jenom ořez nebo použití rámečku, ale je možné sáhnout i k pokročilejším metodám.

Zkratka HDR znamená High Dynamic Range, což bychom mohli volně přeložit jako dynamické zvýšení rozsahu kontrastu. Jedná se o speciální funkci, kterou nabízejí některé fotoeditory. V obecném pojetí jde vlastně o překrytí více snímků s různým kontrastem tak, aby se z každého použilo to nejlepší.
Přímo se k tomu nabízí formát RAW, protože jde o surová data, která si můžete vyexportovat do předem promyšlené expozice, například do tří snímků. Podpora tohoto formátu ve fotoeditorech sice narůstá, ale běžné kompaktní přístroje jej zatím neumí. Proto je dobré vědět, že HDR je možné použít i u grafického formátu JPG, nebo možná kvůli ztrátovosti raději TIFF.

Jsou dvě cesty, jak začít. Buď má váš fotoaparát možnost nasnímat tři fotografie – podexponovanou (příliš tmavou), vyváženou a přeexponovanou (příliš světlou), například v rozmezí -1EV/0EV/ +1EV. Nebo použijete jeden snímek, který si upravíte zesvětlením a ztmavením do tří nových fotografií. V tomto případě doporučuji použít formát TIFF, ale pokud máte v JPG vysoké rozlišení, je to jedno. Na světlém snímku budete mít dobře vykreslená tmavá místa, ale obloha hrozí vypálenými fleky. Tmavý snímek má pěkně vykreslenou oblohu, ale tmavá místa splývají v jednu plochu. Propojením snímků dostanete zajímavou kontrastní kombinaci s celoplošnou kresbou, kterou navíc můžete dál upravovat.

Zdrojové snímky prom HDR

Snímek upravený v HDR

Jde o moc pěknou hračku, která umožňuje práci s barevným i tónovým kontrastem. Pokud byste například chtěli zvýšit podzimní náladu, využijete barevnost listí.
Já používám HDR v Zoneru PS, kde je součástí verze Professional. Jednoduchý průvodce vám ukáže, jak je možné snadno vytvořit velmi zajímavé fotografie, přestože ty původní zdrojové vypadaly mdle a nevýrazně.

22-02-2009

Na Timovi
Ve světě