it´s too late to be late again

Články



Visual Basic 2005 pro pokročilé


Autor: Jan Hanák
Vydal: Zoner Press, 2006

Visual Basic 2005 pro pokročilé Publikaci je možné charakterizovat jako knihu, která je plná výborných řešení. Ta zasahují především do světa databází, grafiky a kryptografie. Já začnu povídáním o databázích, které jsou v knize prezentovány přes prostředí MS Access 2003. Mám tuto souborovou aplikaci docela rád. Výborně se totiž podle ní vysvětluje pojem relační databáze, protože má dobré grafické rozhraní. Podle mých zkušeností je vhodné na Accessu ukázat, o co vlastně v databázích jde, a potom přejít na jinou platformu. Zmiňuji to z toho důvodu, že tato kniha otvírá v MS Access nové dveře do světa programování. Aplikace je vlastně jenom rozhraní pro vstup do mnohem složitější struktury, které by klidně mohlo vypadat úplně jinak. Jde o tzv. vázání dat na mřížku DataGridView, což si můžeme představit jako jinou jednoduchou platformu, na které lze provádět SQL dotazy.

Další zajímavou oblastí je programování 2D počítačové grafiky pomocí systému GDI+. Jde o kreslení geometrických objektů, kde autor nepopisuje pouze běžné obrazce typu přímka nebo elipsa, ale najdete zde také Bézierovy nebo kardinální spline křivky. Propojení rozhraní GDI+ a rastrové grafiky je téměř dobrodružnou událostí, zejména při barevných transformacích. Zde si přijdou na své i matematici, tato problematika je zajímavá například pro tvorbu uživatelského prostředí nějakého fotoeditoru. Proč nevidět do pozadí těchto technicky propracovaných kousků?

Operace s vektory ve VB

Mne zaujala poměrně krátká, ale obsahově přínosná kapitola o přetěžování operátorů, která ukazuje, jak je možné programovat na úrovni vektorů a matic. Na obrázku je zajímavý výstup vektorových operací v konzoli (příkazovém řádku). Vlastně to je logické, když umí s maticemi a vektory pracovat Excel, proč by nemohla být pro ně podpora i ve Visual Basicu?

Jde o knihu náročnější, která předpokládá, že čtenář už v uvedeném programovém prostředí někdy pracoval. Přestože je psána pro Visual Basic 2005, není to žádný problém. I v nové verzi jazyka VB 2008 jsou všechna řešení funkční.
>>>>>

23-12-2008

Na Timovi
Ve světě