it´s too late to be late again

Články



UnLunDun


"...ve mně lze nalézt náznaky, ale já pojednávám o neLondýně, ne o Londýně. Nic ve mně není příliš jasné..."

Mám rád lehce ulítlé knihy, které se nedrží běžných témat a jdou za hranici normálního vidění. UnLunDun od China Miéville je přesně takový příběh. Stejně jako Einstein dokázal vidět za horizont Newtonových zákonů, objevuje se nový Londýn, vlastně neLondýn, který má jinou tvář, netradiční hrdiny a působí jako svět v jiných dimenzích. Hlavní Zanna jako Šuazy se poměrně brzy stává nedůležitou a vedlejší Deeba do toho padá téměř proti své vůli. Setkává se s autobusovým Jonesem, Tvaroháčkou a dalšími tvory-netvory, cestuje paměstem, až nakonec pochopí, že nepřítel Smog má dokonale zpracovanou strategii pro ovládnutí všeho.

Nerozumíte? Po přečtení vám už bude všechno jasné. Pochopíte podivnou roli Zlámeštníka, Nestasblovu nenažranost, vnitřní rozpolcenost poloducha Hemiho, zrod Proslovců, nebezpečené žirafy, most Pons Absconditus, Westminsterské opavouství i Knihu.

Podivnost postav je zajímavým obrazem charakterů kolem nás, jenom to tak asi normálně nevnímáme. Naštěstí autor doplnil knihu vlastními ilustracemi, které jsou dostatečně přesvědčivé a výmluvné. O čem? Co kdyby...

08-12-2008

Na Timovi
Ve světě