it´s too late to be late again

Články



O běhání aneb Jak to vidím já


Je mnoho sportů, které jsou oblíbené a populární, náročné nebo odpočinkové. Ale pouze jeden je pro všechny. A navíc kdykoli a kdekoli.

Na tento článek se připravuji už dlouho, prakticky okamžitě po každém vyběhnutí do terénu mne napadají moudré věty o filozofii tohoto nádherného sportu. Bohužel, po doběhu mám hlavu vyčištěnou tak, že z plánovaného článku nic není a já jej opět odkládám na neurčito. Nakonec se o pár řádků pokouším nyní, neboť jsem v lehké poběhové kocovině z právě vyzkoušeného Vrstevnicového běhu.
Odkojen několika sporty, nejvíc asi fotbalem a triatlonem, jsem nemohl skončit jinak než v lese. Asi za to může i poloha místa, kde bydlím. Žít na okraji Slavkovského lesa je pro běh ideální, a navíc vedou téměř všechny cesty od nás do kopce. Běžecké trasy máme zmapovány na stránkách Outdoor Loket, které jsou naším běžeckým webem a navazují na bývalé aktivity Running Loket.

Proto zde také popisuji několik výhod, které si běh v sobě nese:
Flexibilita - běhat totiž může každý podle svého uvážení.
Komplexnost - při běhu je zapojeno celé tělo, a to včetně mozku. Nic neošidíte.
Prostředí - je na běžci, zda dává přednost crossu, silnici, nebo kombinuje obě možnosti.
Náročnost - opět si každý rozhoduje sám, zda zkusí raději delší trasy nebo kratší vzdálenosti. Sem patří i terénní zatížení, kopce nebo roviny.
Příroda - to je asi hlavní rozdíl mezi během a sporty, které jsou závislé na místě jako je tělocvična nebo hřiště. I stejná trať vypadá pokaždé trochu jinak. Někdo možná dává přednost běhu po ulicích, ale my ne.
Finanční nenáročnost - na rozdíl od mnoha jiných sportů je běh velmi levný. Jediná větší finanční zátěž je koupě kvalitní obuvi. Různé druhy běžeckých bot totiž mohou běh zpříjemnit nebo znechutit velmi rychle. Používat crossové boty na silnici není moc vhodné, a naopak také ne. Pro začátek stačí univerzální obutí s kvalitní podrážkou a změkčujícím došlapem, nicméně je třeba počítat s tím, že boty vydrží jen několik stovek kilometrů. Poté už je znát jejich únava.

Běhat je možné sólově nebo ve skupině. I to má mnoho výhod. Když běžíte sami, řešíte si vlastní záležitosti. Někdo hledá poslední zbytky dechu pro přežití, jiný plánuje pracovní porady. Ve skupině se zase probere řada věcí, na které není běžně moc času. A taky se občas vyhecujete k lehčímu závodění.

Určitě je vhodné běhat s hodinkami. Čas má totiž jednu dobrou vlastnost, nedá se obelstít. Je mu jedno, jestli běžíte z posledních sil a tepová frekvence je na hranici infarktu, nebo si s tempem lehce pohráváte. Nakonec se naučíte závodit sami se sebou, s terénem a počasím. A v té chvíli se stáváte vytrvalostními běžci. Princip vytrvalosti totiž není pouze v délce trati, ale také v pravidelnosti. Začínáte si zapisovat kilometry i čas a máte radost z každého zlepšení.

Po určité době vás začnou bolet kolena a kyčle. Přidáte lehký strečink před i po běhu a zase chvíli vydržíte. A nakonec zjistíte, že bláznů s podobným zaměřením je více. Začnete se na cestách i necestách potkávat stále častěji, zdravit se a těšit na další den, kdy vám bolest ve svalech a kloubech opět dovolí vyběhnout. A nakonec se třeba i zapíšete do Outdoor Loket. Tak hodně pohody a zdraví.

07-10-2008

Na Timovi
Ve světě