it´s too late to be late again

Články



Eric Meyer o CSS – Pokračujeme s kaskádovými styly – PROFESIONÁLNĚ!


Autor: Eric Meyer
Vydal: Zoner Press, 2004

Když jsem si přečetl první knihu Erica Meyera o CSS, byl jsem nadšen, o čemž svědčí i má recenze této publikace. Poté, co se objevila tato kniha, byl jsem zvědav, zda může přinést něco výrazně nového.
Struktura publikace je stejná jako u té předešlé – jednotlivé kapitoly jsou samostatné projekty, které se na několika stranách textu a barevných obrázků dynamicky mění ze základní podoby na designérsky zajímavá řešení. Popis jednotlivých kapitol asi není důležitý, snad pouze pro shrnutí: přepracování starších stránek, galerie fotografií, formátování finanční stránky, práce s pozadím, seznamy a menu, rozbalovací menu, atraktivní záložky, styly pro weblog, osobní stránka, design zahrady.

Když jsem přemýšlel, jak tuto recenci pojmout, zvolil jsem jako ukázku řešení jednoho projektu, který jsem se pokusil použít. Jde o projekt č. 6 – Rozbalovací menu založená na CSS.
Jako neuživatel (nikoli ortodoxní odpůrce) JavaScriptů v navigaci jsem si přepracoval část vlastního menu. Mé požadavky byly: zachování designu webu, funkčnost ve všech známých prohlížečích, spolehlivost, rychlost. Změnu jsem prováděl opravdu s knihou v ruce, dokonce jsem si ohlídal i nebezpečí Internet Exploreru použitím doporučeného scriptu. Mnou stanovená kritéria pro použití menu s CSS byla v pohodě až na jedno – právě funkčnost v IE. Ačkoli rozbalovací menu bezvadně fungovalo ve všech běžných prohlížečích, v Internet Exploreru nikoliv. Poč o tom píšu? Chci tím říct, že autor knihy to ví také a nabízí řešení i pro tyto nepříjemné záležitosti. Jednotlivé projekty jsou dotahovány až do konce, uvedena jsou i další možná designová řešení.

Při recenzi předcházející knihy tohoto autora jsem psal, že ji vnímám jako třešničku na dortu jiných publikací českých autorů o CSS, protože se zde prezentuje především použitelnost. Touto knihou se ta třešnička posunula o několik (10 – deset projektů) stupňů výše. Nadšencům pro kaskádové styly ji mohu doporučit určitě, to není koupě, které by někdo litoval. Jednotlivé projekty jsou samozřejmě ke stažení na webu vydavatelství.

Knihu je možné objednat na www.zonerpress.cz za výbornou cenu 306 Kč.
>>>>>

26-06-2005

Na Timovi
Ve světě