it´s too late to be late again

Články



Tma tmoucí


Skvěle napsaný román Ondřeje Neffa vyvolává otázku hranice mezi sci-fi a realitou.

Umíte si představit, jak se změní váš život, když přestane existovat elektřina? Řekl bych, že většina odpoví ano, ale po přečtení této vynikající knihy byste možná svou odpověď rádi přehodnotili. Příběh je posazen do Prahy, a posléze do Čech. V jednom okamžiku všechno zhasne, což nemusí velký problém. Srážka tramvají, nepojízdnost aut, to jsou jenom lokální události, které se uprostřed hlavního města objeví. Nikdo zatím netuší, jaké bude pokračování, spíše se předpokládá, že brzy bude všechno v pořádku. Nebude, ale to je již o přečtení románu.
Co taková změna provede s lidmi? Neuvěřitelné přesměrování myšlení naprosto rozbije celý systém fungování státu ve všech možných úrovních. Málokdo asi předpokládá, že by si život bez elektřiny mohl někdo přát, ale klín vražený do našeho časoprostoru jizvu neustále rozšiřuje. Právo džungle vítězí, navíc okořeněno silnou dávkou brutality, naturalismu a konečných řešení. Kniha má zajímavou osu v postavě dívky, která, ač retardovaná, neuvěřitelně ovlivňuje uvažování klíčových osob v románu. Kritéria úspěchu a dobra se ze dne na den mění v novou stupnici hodnot, charakterizující přežití. Otevírá se tak nový prostor pro primitivní způsoby jednání, podnikání, lobbing, byznys nebo (ne)normální vztahy. A hledání hranice mezi sci-fi a realitou je tak trochu ztráta času.

Ondřej Neff napsal tuto knihu již dříve. Po několika letech vyšla znovu, autor zde pozměnil druhou část. I to je zajímavý přístup, vzhledem k vývoji politiky u nás ale poměrně logický. Tma stojí určitě za přečtení, Neff je nekompromisní a nehledá únikové alternativy. Při čtení jsem měl pocit, že si tímto způsobem vyřizuje nějaké účty, osobně tomu říkám stav vnitřní nasranosti. Kniha je výborná, má strhující děj a vyvolává očekávání, že to snad dobře dopadne. Parádní kousek, který ve mně probouzí pocit mírné důvěry v české autory.

16-10-2007

Na Timovi
Ve světě