it´s too late to be late again

Články



Onyx Boox vs. čtečky


To bude do budoucna ještě zajímavé.

O těchto zařízeních jsem už psal. Do rukou je beru obě denně a tak jsem se rozhodl zase napsat několik řádků. Po více než jedenácti letech s Kindlem a téměř dvou rocích s Onyxem Boox Nova 3 se pouštím do srovnání obou zařízení. Hlavní rozdíl je ve velikosti, protože Kindle má 6" a Onyx Boox 7,8". Jestli je větší displej výhodnější? To si netroufám tvrdit. Trochu lépe se z něj čte, ale zase ne o tolik. Vydrž je paradoxně přibližně stejná i přes rozdílné stáří obou produktů.

(Když si vyhledáte novinku Onyx Boox Palma, pochopíte, že o velikost do budoucna asi opravdu nepůjde.)

Onyx Boox má Android s vlastním rozhraním, takže jde vlastně o e-inkový tablet, Kindle jede na uzavřeném operačním systému a nabízí jen jednu aktivitu - čtení. Umím si říct, na co přístroj vlastně potřebuji? Čtečku od Amazonu jsem si pořizoval opravdu jen na knihy, Onyx spíše jako malý tablet s velkou výdrží.

Onyx Boox Nova 3 a Kindle Paperwhite 2

Nosím jej denně do školy, občas čtu nebo ho mám jako zápisník. Ale pokud někam jedu, raději mám Kindle. Jednak je skladnější a vejde se do kapsy, dále jsem na něj zvyklý, což dělá hodně. Odklopím pouzdro a čtu. Nevýhoda je, že úplné nastavení stránky nemám ve svých rukou. Onyx Boox mi díky Androidu umožňuje přizpůsobení textu i vzhledu téměř na míru.

Rozdíl v ceně taky hraje svou roli, je totiž výrazný. Nejnovější Kindle Paperwhite 5 stojí okolo 3500 - 5000 Kč, podle toho, jestli je, nebo není s reklamou. Onyx Boox Poke jako pouhá čtečka (6") taky přibližně pět tisíc, ale ve velikosti 7,8" (Nova Air) už okolo deseti tisíc. Například tablet Lenovo M9 nebo Samsung A9 pořídíte za třetinu, resp. polovinu této ceny.

Na Amazonu jsem knihy nikdy nekupoval, vlastně jen v českých obchodech. Ale za ty roky jsem si zvykl na posílání knížek do čtečky mailem. Kindle připojím k Macbooku, přičemž Onyx Boox se mi do něj nenačte a knihy tak kopíruji z chromebooku. Nevýhoda starého Kindla je, že nemá reproduktory a neumí audio. Onyx Boox s tím nemá problém. Ale v nových čtečkách Amazonu už poslech umožněn je, takže to neberu jako srovnávací kritérium.

Ještě jedna poznámka: pero u Onyx Boox Nova 3 je skvělé a pro zápisky nutné. Jenže při čtení spíše překáží a už jsem ho několikrát málem ztratil. Pouzdro je dobré, ale pero v něm visí na jednom místě a vypadává. Ještě nemá magnetické uchycení, to je až u novějších produktů. Ani u nich ale příliš pevně nedrží. Ergonomická drobnost může být někdy docela důležitá.

Hodně zajímavé srovnání je u jiných dvou produktů - Kindle Scribe a Onyx Boox Note Air. Podobné možnosti, téměř stejná cena (nyní okolo deseti tisíc) a hodně složitý výběr, při kterém se kritéria posouvají spíše do zkušeností a pocitů. Technicky jsou oba e-inkové tablety velmi vyspělé.

07-01-2024

Na Timovi
Ve světě